Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 19:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 28 ετών το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Ρωσία – Τι αντιστάθμισε τις κυρώσεις

Σε υψηλό 28 ετών το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Ρωσία – Τι αντιστάθμισε τις κυρώσεις

Στα 95,8 δισ. δολάρια αναρριχήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ρωσία τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσκού αερίου, που πυροδοτήθηκε από τον περιορισμό των εξαγωγών, κατάφερε να αντισταθμίσει το βάρος των κυρώσεων.

Η σταθερή εισροή εσόδων από την ενέργεια και άλλου είδους εξαγωγές – σε συνδυασμό με τα αυστηρά capital controls που επιβλήθηκαν με την έναρξη του πολέμου – μπόρεσαν να στηρίξουν το ρούβλι και ως αποτέλεσμα μάλιστα, το ρούβλι είχε την καλύτερη απόδοση σε σχέση με κάθε άλλο εθνικό νόμισμα φέτος μέχρι στιγμής.

Ο ρόλος των capital controls

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Ρωσία προχώρησε στην επιβολή capital controls, ώστε να αποτραπούν οι ρευστοποιήσεις των ξένων επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Ουσιαστικά, στόχος των περιοριστικών μέτρων ήταν να διασφαλιστεί ότι η ρωσική οικονομία δεν θα υποστεί μαζικές εκροές ξένων κεφαλαίων και ότι το ρούβλι δεν θα διολισθήσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα απέδωσε την ανάκαμψη του ρουβλίου στα capital controls.

Το ύψος του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς για το εμπόριο προϊόντων και επιχειρήσεων, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Το αντίστοιχο μέγεθος το πρώτο τετράμηνο του 2021 ήταν στα 27,5 δισ. δολάρια.

Βάσει των στοιχείων αυτών, οικονομολόγος της Expert RA εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατά πάσα πιθανότητα θα χαλαρώσει τα capital controls στις νέες οικονομικές δραστηριότητες, μειώνοντας τι πιέσεις που ασκούνται στο ρούβλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Capital controls για να αποτραπεί η διαρροή των ξένων επενδυτών

Φυσικό αέριο: «Παραθυράκι» από Βρυξέλλες για τις πληρωμές στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News