Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 16:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Το αδύναμο ευρώ κακός σύμμαχος στη «μάχη» με τον πληθωρισμό 

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Το αδύναμο ευρώ κακός σύμμαχος στη «μάχη» με τον πληθωρισμό 

Προειδοποιητικό σήμα απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την πρόσφατη αποδυνάμωση του ευρώ, διά στόματος ενός εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της.

Όπως ανέφερε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είναι επίσης και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, το αποδυναμωμένο ευρώ θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της (στο 2%). 

Σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου διαπραγματεύεται πλησίον του χαμηλού από το 2017 στο οποίο διολίσθησε την περασμένη Πέμπτη στο 1,0354. Επιπρόσθετα οι δηλώσεις αυτές, επέδρασαν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους σήμερα να έχουν εκτιναχθεί κατά 15 μονάδες βάσης υψηλότερα. 

Η υποχώρηση του ευρώ καθιστά τα εισαγόμενα αγαθά και εμπορεύματα σε δολάρια -όπως το πετρέλαιο- πιο ακριβά, ωθώντας ανοδικά τις τιμές οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ.

«Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό: θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, ως σημαντική κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε ο Βιλερουά. «Ένα ευρώ που είναι πολύ αδύναμο αντιτίθεται στον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει ήδη σε σύσφιξη της νομισματικής της  πολιτικής πιο γρήγορα σε σχέση με την ΕΚΤ, αν και η δεύτερη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών και να αυξήσει τα επιτόκια. 

Όπως τόνισε, η επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο αναμένεται να είναι αποφασιστική και θα ακολουθήσει ένα «ενεργό καλοκαίρι» αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

«Ο ρυθμός των περαιτέρω βημάτων θα λάβει υπόψη τα δεδομένα της πραγματικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού με κάποια προαιρετικότητα και προοδευτικότητα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει «τουλάχιστον να κινηθούν προς το ουδέτερο επιτόκιο», όπως προσέθεσε, στο οποίο η νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας ούτε τονώνει, ούτε εμποδίζει την οικονομία.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων προκάλεσαν εκτεταμένα sell-offs στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, με τα κρυπτονομίσματα να είναι μεταξύ αυτών που παρουσιάζουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Όπως σημείωσε, η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών τους θα πρέπει να αφυπνίσει τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στον έλεγχο τέτοιων περιουσιακών στοιχείων παρά την έντονη ανάπτυξή τους.

«Τα crypto περιουσιακά στοιχεία, ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, η κατάλληλη εποπτεία και δεν δια-λειτουργούν με συνεπή και κατάλληλο τρόπο σε όλες τις δικαιοδοσίες», κατέληξε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News