Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα 1 τρισ. δολαρίων στις τσέπες των βαθύπλουτων από την αρχή του έτους

Πλήγμα 1 τρισ. δολαρίων στις τσέπες των βαθύπλουτων από την αρχή του έτους

Παρότι οι δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν δυναμικά την περασμένη Παρασκευή, τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να σβήσουν τις σαρωτικές απώλειες που καταγράφηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Το χάος που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά μήκος του ταμπλό άφησε ως αποτέλεσμα ένα έντονο αποτύπωμα και στις τσέπες των βαθύπλουτων στις ΗΠΑ. Και γενικά όμως από την αρχή του έτους, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν απολέσει τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του ιδρυτή της Coinbase Brian Armostrong υποχώρησε από 8 δισ. δολάρια τον Μάρτιο στα 2,2 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, η περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Binance, Chanpeng Zhao, συρρικνώθηκε από 96 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο στα 11,6 δισ. δολάρια.

Βέβαια, οι απώλειες αυτές καταγράφονται αμέσως μετά την πανδημία, η οποία και ευνόησε τους βαθύπλουτους, αφού συνολικά από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2022, η περιουσία των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων διογκώθηκε κατά 62%. Σωρευτικά, η περιουσία τους άγγιζε τα 4,7 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη ανάλυση της Oxfam, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 1,5 τρισ. δολάρια από περίπου 700 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Το σημερινό ισχυρό ράλι δεν «έσβησε» τις απώλειες της εβδομάδας

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι στην πανδημία

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News