Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 09:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιδρυτής του LinkedIn αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας – Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Ο ιδρυτής του LinkedIn αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας – Δεν είναι αυτό που νομίζετε

O Reid Hoffman ίδρυσε το LinkedIn το 2002, μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του. Η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης την οποία ξεκίνησε από το σαλόνι του σπιτιού του έχει σήμερα πάνω από 830 εκατ. μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές. 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Όπως είπε ο ίδιος ο Hoffman μιλώντας στην φετινή τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Vanderbilt, δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τους φίλους του. 

Ο ιδρυτής του LinkedIn αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας – Δεν είναι αυτό που νομίζετε-1
φωτ.: AP

«Το να δημιουργείς, να καλλιεργείς και να διατηρείς στενούς φίλους ίσως είναι η πιο σημαντική δουλειά της ζωής σου. Ναι, οι διασυνδέσεις σου είναι σημαντικές, αλλά περισσότερο από αυτό, οι φίλοι είναι απολύτως κρίσιμοι στην αίσθηση ευτυχίας, σύνδεσης και νοήματος που θα έχεις», εξηγεί ο Hoffman, σύμφωνα με το CNBC. 

Τι έμαθε ο συνιδρυτής του LinkedIn από τους φίλους του:  

Να εκτιμά τη διαφορετική οπτική. Μέσω της φιλίας του με μία μαύρη γυναίκα στο πανεπιστήμιο, ο Hoffman έμαθε ότι δεν είχε καταλάβει πώς βιώνουν οι γυναίκες τον κόσμο. Εκείνη του είπε, ευγενικά, ότι δεν καταλαβαίνει τη μισή ανθρωπότητα. Και τον κάλεσε να κάνει παρέα με τις φίλες της, όπου είχε την ευκαιρία να μάθει για τις εμπειρίες των γυναικών με διαφορετικό υπόβαθρο. Όπως λέει, αυτό τον βοήθησε να γίνει καλύτερος φίλος, προϊστάμενος, σύζυγος και επενδυτής. «Όταν υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις, οι πραγματικοί φίλοι θα στο πουν», εξηγεί. 

Να συνειδητοποιεί τον σκοπό του. Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ο Hoffman αντιμετώπισε το ερώτημα: «Τι θέλω να κάνω στη ζωή μου;». Πίστεψε ότι η απάντηση βρισκόταν στο τμήμα φιλοσοφίας της Οξφόρδης, αλλά οι σπουδές αυτές τον απογοήτευσαν. Και τότε, ένας φίλος του έκανε την ερώτηση που όπως λέει, του άλλαξε τη ζωή: «Θέλεις να επαναφέρεις τις σωστές αξίες στην κοινωνία σε πραγματική κλίμακα. Γιατί πιστεύεις ότι η φιλοσοφία είναι το μόνο μονοπάτι για να το κάνεις αυτό;». Και έτσι, ο Hoffman κατάλαβε ότι έπρεπε να διαλέξει έναν άλλο δρόμο από τον ακαδημαϊκό. Και τονίζει πως χωρίς τους φίλους του, δεν θα είχε βρει το σκοπό του.  «Οι φίλοι μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις αυτό που δεν μπορείς να δεις», εξηγεί. 

Να λέει όχι στους yes men. Όλοι αναζητούμε την έγκριση και την αποδοχή των άλλων. Και ενώ είναι καλό να έχεις φίλους που στηρίζουν αυτό που κάνεις, είναι σημαντικοί οι φίλοι σου να σου λένε την αλήθεια, ακόμα και όταν αυτή πονάει. «Οι φίλοι θα σου πουν όχι αυτό που θέλεις να ακούσεις, αλλά αυτό που πρέπει να ακούσεις», λέει ο Hoffman. Το 2002, όταν η Ebay εξαγόρασε την PayPal, της οποίας ήταν COO, ο Hoffman είχε κουραστεί από την Silicon Valley και ήθελε να κάνει διάλειμμα ενός έτους από τη δουλειά, παρότι σχεδίαζε να δημιουργήσει μια οικονομική κοινωνική πλατφόρμα (αυτό που τελικά θα γινόταν το LinkedIn). Ένας φίλος του τον πίεσε να επιστρέψει από αυτό το διάλειμμα νωρίτερα και να αρχίσει να θέτει την ιδέα του σε εφαρμογή. 

Όταν βοηθάς τους φίλους σου βοηθάς τον εαυτό σου. «Το να έχω φίλους που με εμπιστεύονταν και μου επέτρεπαν να τους βοηθήσω μου έχει φέρει περισσότερη χαρά από σχεδόν οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου», λέει ο Hoffman. Όπως όταν κάποιος φίλος του περνούσε μία δύσκολη περίοδο και εκείνος τον βοήθησε. «Μου είχε δείξει πλήρη εμπιστοσύνη και πίστευε σε εμένα και αυτό ήταν ένα σπουδαίο δώρο για εμένα. Γιατί κάνοντας αυτό, μου έδειξε ότι ήμουν το είδος του ανθρώπου που αξίζει αυτή την εμπιστοσύνη. Μου έδειξε ότι αξίζω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα», εξηγεί. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο απλές συμβουλές του Αϊνστάιν για τη δουλειά και τη ζωή

Τρία πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για χαρούμενη και παραγωγική εβδομάδα

Πέντε tips για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News