Business & Finance Κυριακή 15/05/2022, 10:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Saudi Aramco: Στα 39,5 δισ. δολ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά έσοδα στο α’ τρίμηνο 

Saudi Aramco: Στα 39,5 δισ. δολ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά έσοδα στο α’ τρίμηνο 

Στα 39,5 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά έσοδα της Saudi Aramco στο α’ τρίμηνο 2022 έναντι 21,7 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμά της αμετάβλητο, στα 18,8 δισ. δολ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι κατά το α’ τρίμηνο «η στρατηγική μας επέκταση προχώρησε ακόμα περισσότερο τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ευκαιρίες και να εκπληρώνουμε τους στόχους μας» και δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ».

Η Aramco, η οποία την περασμένη εβδομάδα «εκθρόνισε» την Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, συνεχίζει στο δρόμο των ανταγωνιστών της Big Oil, όπως η Shell και η BP, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών ενισχύθηκαν από το άλμα του αργού στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Aramco δεν επωφελήθηκε μόνο από την «εκτόξευση» του πετρελαίου κατά περίπου 45% φέτος, αλλά και από τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του βασίλειου μαζί με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή της Aramco ήταν κατά μέσο όρο 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αυξημένη κατά 20% από έτος σε έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Aramco άντλησε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια με αρχική δημόσια προσφορά στο Ριάντ στα τέλη του 2019. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 25% από τα τέλη του 2021, δίνοντάς της αποτίμηση ύψους 2,38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

moneyreview με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News