Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αντέχει παρά τις κυρώσεις – Αυξημένα 50% τα πετρελαϊκά της έσοδα το 2022

Ρωσία: Αντέχει παρά τις κυρώσεις – Αυξημένα 50% τα πετρελαϊκά της έσοδα το 2022

Αυξημένα κατά 50% είναι τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας φέτος, παρά τους περιορισμούς και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Μόσχα είχε κέρδος της τάξης των 20 δισ.δολαρίων κάθε μήνα στη διάρκεια του 2022 από τις συνολικές πωλήσεις αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της που κυμάνθηκαν γύρω στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ.

Το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει προς την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται στην επιβολή εμπάργκο και κορυφαίοι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων Shell και TotalEnergies, δεσμεύθηκαν να σταματήσουν τις αγορές. Αποτέλεσμα, η Ασία να έχει παραμείνει σημαντικός πελάτης της Ρωσίας, με Κίνα και Ινδία να παίρνουν το εμπόρευμα που δεν θέλει πλέον η Ευρώπη. 

Η ΙΕΑ διατηρεί σχεδόν αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου στην τελευταία της έκθεση. Η μειωμένη ροή ρωσικών διυλισμένων προϊόντων, όπως ντίζελ, έχει περιορίσει την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ενώ τα αποθέματα μειώθηκαν για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο, με αυτά των διυλισμένων προϊόντων να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Παρά το γεγονός όμως ότι τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας είναι 50% αυξημένα φέτος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αντοχές της Ρωσίας αρχίζουν να αποδυναμώνονται. Η προσφορά ήταν μειωμένη κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο και οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ΙΕΑ. «Εάν δε, η Ε.Ε. συμφωνήσει σε ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργκο, τότε οι ρωσικές πετρελαϊκές θα αναγκαστούν να κλείσουν και νέα κοιτάσματα άντλησης», προειδοποιεί η ΙΕΑ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Στα 200 δισ.ευρώ το κόστος απεξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια

ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News