Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 19:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διαζύγιο» EA – Fifa: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το παιχνίδι

«Διαζύγιο» EA – Fifa: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το παιχνίδι

Η EA πρόκειται να διακόψει την σχεδόν τριακονταετή συνεργασία της με την FIFA, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Παρότι συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κερδοφόρων brands στην ιστορία των ποδοσφαιρικών βιντεοπαιχνιδιών, το κόστος αδειοδότησης είναι δυσανάλογα υψηλό, αποτελώντας εν μέρει τον λόγο για το «διαζύγιο» των δύο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών, που διήρκεσαν αρκετούς μήνες, έφτασαν σε τέλμα, με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί σε παράταση η συνεργασία τους. Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, η συνεργασία τους επρόκτειο να λήξει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ωστόσο προσαρμόστηκε για να διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών, το οποίο θα λάβει χώρα το επόμενο καλοκαίρι.

Επόμενα βήματα

Όπως δήλωσε η EA, θα συνεχίσει να λανσάρει βιντεοπαιχνίδια ποδοσφαίρου και μετά την λήξη της συνεργασίας των δύο. Ωστόσο από το 2023 και μετά θα φέρουν το όνομα EA Sports FC. Δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο δημοφιλές παιχνίδι, καθώς η εταιρεία έχει αποκτήσει διαφορετικές άδειες με τις ομάδες και τις λίγκες που εκπροσωπούν τους διάσημους ομίλους και σταρ του ποδοσφαίρου. Βέβαια, το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλου είδους event, τα οποία ελέγχονται από την FIFA δεν θα περιλαμβάνονται στο παιχνίδι.

Από την πλευρά της η FIFA δήλωσε ότι θα αναπτύξει την δική της ανταγωνιστική σειρά τέτοιου είδους βιντεοπαιχνιδιών: «Το όνομα Fifa είναι ο μοναδικός παγκόσμιος, πρωτότυπος τίτλος», δήλωσε η εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η EA Sports δημιούργησε το πρώτο παιχνίδι FIFA το 1993.

Αλλάζει η αγορά

Όπως δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος της EA Sports, Ντέιβιντ Τζάκσον, το στούντιο πιστεύει ότι ήρθε ώρα να κινηθεί προς μία διαφορετική κατεύθυνση, προκειμένου να αναπτύξει το «brand του μέλλοντος». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ο κόσμος του ποδοσφαίρου και ο κόσμος της διασκέδασης αλλάζουν και έρχονται σε σύγκρουση στο προϊόν. Στο μέλλον, οι παίκτες μας θα απαιτούν από εμάς την δυνατότητα να μπορούμε να επεκταθούμε. Τώρα, προσφέρουμε κυρίως μία διαδραστική εμπειρία. Σύντομα, το να παρακολουθούμε και να δημιουργούμε περιεχόμενο θα είναι εξίσου σημαντικό για τους φαν».

«Με τους όρους αδειοδότησης που είχαμε συμφωνήσει με την Fifa πριν από δέκα χρόνια, υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί που δεν θα μας επέτρεπαν αν μπορούμε να χτίσουμε αυτές τις εμπειρίες για τους παίκτες», τόνισε ο ίδιος στο BBC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times, BBC

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα παιδιά μπροστά στις οθόνες λόγω πανδημίας

FarmVille: Πώς ένα παιχνίδι «απέφερε καρπούς» αξίας 11 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News