Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 18:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις από Apple και Netflix: Σε νέες εταιρείες στοχεύει ρωσική δικηγορική εταιρεία

Αποζημιώσεις από Apple και Netflix: Σε νέες εταιρείες στοχεύει ρωσική δικηγορική εταιρεία

Σε επιπλέον εταιρείες δυτικών συμφερόντων που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία στοχεύει τώρα ρωσική δικηγορική εταιρεία, η οποία έχει ήδη ασκήσει αγωγή στην Apple και την Netflix επικαλούμενη την παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι σκοπεύει να «τιμωρήσει» και άλλες εταιρείες της Δύσης που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία. Η Netflix για παράδειγμα σταμάτησε όλα τα μελλοντικά πρότζεκτ και εξαγορές στη Ρωσία τον Μάρτιο, ενώ ανέστειλε και την υπηρεσία streaming. Η Apple περιόρισε τη χρήση της υπηρεσίας Apple Pay και σταμάτησε όλες τις εξαγωγές προς τα κανάλια πωλήσεών της στη Ρωσία.

Η δικηγορική εταιρεία Chernyshov, Lukoyanov & Partners κατέθεσε δύο συλλογικές αγωγές τον Απρίλιο, με τις οποίες απαιτούσε αποζημίωση ύψους 60 εκατ. ρουβλίων για ηθική βλάβη εκ μέρους χρηστών του Netflix. Επίσης, απαιτούσε 90 εκατ. ρούβλια από την Apple για μείωση της λειτουργικότητας και της αξίας των συσκευών της στη χώρα. Τα ποσά αυτά ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς όλο και περισσότεροι Ρώσοι προσχωρούν στις αγωγές.

Ο Konstantin Lukoyanov, partner στην Chernyshov, Lukoyanov & Partners που έχει προσκαλέσει τους θιγόμενους Ρώσους να υποβάλουν καταγγελίες κατά εταιρειών που αποχωρούν, είπε ότι ο αριθμός των πιθανών αξιώσεων τον έχει εκπλήξει. «Μόλις τώρα συνειδητοποιήσαμε πόσοι καταναλωτές αισθάνονται ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί», είπε ο Lukoyanov. «Κάθε μέρα λαμβάνουμε τηλεφωνήματα με κάποια νέα ιστορία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα υπήρχαν τρεις, τέσσερις ή πέντε μεγάλες εταιρείες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλές περισσότερες», είπε, αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένα ονόματα. Ο Lukoyanov είπε ότι ο στόχος των αγωγών της εταιρείας του είναι διττός – να δημιουργήσει προηγούμενο στις ομαδικές αγωγές και να «τιμωρήσει σοβαρά» τις εταιρείες που αποχωρούν. Αναμένει από το αρμόδιο ρωσικό δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ των Ρώσων καταναλωτών, αλλά αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι μπορεί να ελπίζουν να δουν αποζημίωση μόνο εάν οι εταιρείες επιλέξουν να επιστρέψουν κάποια μέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβαστε επίσης:

Reuters: Γιατί κάποιες επιχειρήσεις της Δύσης επιλέγουν να μείνουν Ρωσία

Γιατί είναι δύσκολη η έξοδος της Wall Street από την Ρωσία – Διακύβευμα 100 δισ.δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News