Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 45% και έως 7 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ουκρανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 45% και έως 7 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Serhiy Marchenko, δηλώνοντας ότι το Κίεβο είναι αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση του χρέους του.

Οι προβλέψεις της Ουκρανίας είναι χειρότερες από εκείνες της EBRD και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 30-35% λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα και αυτό το τίμημα δεν μπορεί να εκτιμηθεί», τόνισε ο Marchenko, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια συνεδρίαση της EBRD στο Μαρόκο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτό που μπορεί να εκτιμηθεί είναι η πρόβλεψη για την πτώση του ΑΕΠ, είμαστε γύρω στο 45% φέτος», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να εξυπηρετεί το χρέος της προς ξένους ομολογιούχους. Η χώρα θα πρέπει να πληρώσει 1 δισ. δολάρια  σε δολαριακό ομόλογο την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό 5 δισ. δολαρίων τον μήνα, λόγω του πολέμου.

Όπως είπε ο Marchenko, η Ουκρανία πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να κλείσει αυτό το κενό, γιατί η χώρα μπορεί να καλύψει μόνο το 62% των αναγκών του πρωτογενούς προϋπολογισμού, χωρίς να συνυπολογίζει τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Έχουμε ήδη αντλήσει πάνω από 2,2 δισ. δολάρια σε πολεμικά ομόλογα. Τα στρατιωτικά ομόλογα είναι μια σημαντική επένδυση για να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός σε καιρό πολέμου», είπε ο υπουργός.

Σχεδόν 5 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) υπολογίζει ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν χαθεί στην Ουκρανία 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας, καθώς ο πόλεμος κλείνει επιχειρήσεις, σταματά τις εξαγωγές και αναγκάζει εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας αντιστοιχούν στο 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή και θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 7 εκατ. εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν, εκτιμά ο ILO. Περίπου 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν γρήγορα εάν υπάρξει ειρήνευση, υπολογίζεται.

«Σαν μια υποθετική άσκηση, εάν προστεθούν οι πρόσφυγες στον αριθμό των ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας στην Πολωνία αυξάνεται από το 3% στο 5,3%», σημειώνει ο ILO, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News