Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 14:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαβρόφ: Η Ρωσία έχει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιο και το αέριό της

Λαβρόφ: Η Ρωσία έχει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιο και το αέριό της

Η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Αφήστε τη Δύση να πληρώνει περισσότερα από ό,τι πλήρωνε στη Ρωσία, και αφήστε την να εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί πρέπει να γίνει φτωχότερος», είπε ο Λαβρόφ από το Ομάν όπου βρίσκεται, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μειώθηκαν ένα τέταρτο, καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου διαταράχθηκε η μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας. Το Κίεβο διέκοψε τη χρήση ενός μεγάλου σημείου τράνζιτ, επικαλούμενο τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει το Reuters. Από το σημείο αυτό περνά περίπου το 8% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Gazprom δήλωσε ότι εξακολουθεί να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όμως, οι όγκοι διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα, από 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα την Τρίτη. 

Η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά ότι οι δυτικές χώρες επιθυμούν να δουν τη Ρωσία ηττημένη στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

«Αν ανησυχείτε για την προοπτική πολέμου στην Ευρώπη, δεν το θέλουμε καθόλου», είπε. «Αλλά εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που λέει συνεχώς και επίμονα ότι σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να νικήσουμε τη Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News