ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι του πολέμου

Scope: Το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι του πολέμου

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δημιουργήθηκε για να τονώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά το πλήγμα της πανδημίας, όμως τελικά εξελίσσεται σε «μαξιλάρι» έναντι των οικονομικών συνεπειών του πολέμου, διαπιστώνει η Scope, εκτιμώντας μάλιστα ότι το Ταμείο μπορεί να δώσει άλλα 233 δισ.  ευρώ αλλά και άμεση οικονομική βοήθεια 10-12 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

«Παρότι το πρόγραμμα δεν σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο, θα στηρίξει τα ευρωπαϊκά κράτη κατά την περίοδο 2022-2024, όταν θα εκταμιευτούν τα περισσότερα από τα κονδύλια, την ώρα που οι χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες από τη μείωση της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.

Scope: Το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι του πολέμου-1

Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει διαθέσει οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, με την Scope να εξηγεί ότι το ποσό αυτό είναι μικρό έναντι των χρηματοδοτικών αναγκών των 15 δισ. ευρώ που έχει η χώρα για τους επόμενους 2-3 μήνες.

«Η Ε.Ε. έχει τους πόρους για να αυξήσει την άμεση οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Scope, η εφαρμογή των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει την δραστηριότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών το διάστημα 2022-2023. Παρότι οι εκτιμήσεις για το πόσο ποικίλλουν, εντούτοις ο οίκος υπολογίζει ότι ακόμα και σε ένα συντηρητικό σενάριο, η ώθηση για την ανάπτυξη από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντισταθμίσει σε έναν βαθμό τη σοβαρότητα του οικονομικού σοκ που προκαλεί ο πόλεμος. Συγκεκριμένα, τα κοινοτικά κονδύλια αναμένεται να ενισχύσουν τα επίπεδα του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών από 0,3 έως 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Scope: Το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ανάκαμψης έναντι του πολέμου-2

«Ενώ οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου δεν αντισταθμίζονται πλήρως για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η συνεισφορά των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σημαντική», σημειώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητήσουν άλλα 233 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2023, από τα χρήματα που έχουν απομείνει αναξιοποίητα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η Ευρωζώνη «σέρνεται» – Βλέπει ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό

ING: Βλέπει ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα φέτος – Πιάνει «ταβάνι» ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News