Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 18:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Χωρίς συμφωνία μέχρι στιγμής – Τι περιλαμβάνει η αναθεωρημένη πρόταση

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Χωρίς συμφωνία μέχρι στιγμής – Τι περιλαμβάνει η αναθεωρημένη πρόταση

Αλλαγές στο σχέδιο του έκτου πακέτου κυρώσεων πρότεινε η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει στην Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία περισσότερο χρόνο να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία ως προς το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο διέρρευσε από το πρωί, οι τρεις χώρες που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο θα λάβουν ενίσχυση, ώστε να αναβαθμίσουν τα διυλιστήριά τους και να επεξεργάζονται πετρέλαιο διαφορετικής προέλευσης. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, καθυστερείται η πλήρης απεξάρτησή τους από την Ρωσία μέχρι το τέλος του 2024.

Μεταβατική περίοδος

Παράλληλα, η νέα πρόταση περιλαμβάνει τρίμηνη περίοδο μετάβασης όσον αφορά την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, αντί ενός μήνα που είχε τεθεί στο τραπέζι αρχικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες που προέβαλαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα για τον αντίκτυπο στην βιομηχανία της ναυτιλίας.

Πότε θα υπάρξει συμφωνία

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται είναι πολυσύνθετες, αλλά πολλοί από τους αξιωματούχους είναι αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. «Δεν πιστεύω να δούμε εξέλιξη σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα το σαββατοκύριακο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για τις νέες κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News