Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο πόλεμος τους έχει στοιχίσει 8,6 δισ. ευρώ 

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο πόλεμος τους έχει στοιχίσει 8,6 δισ. ευρώ 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια επίλυσης μιας πολύ δύσκολης εξίσωσης: να προβλέψουν και να αποτιμήσουν το κόστος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα επιτελεία των τραπεζών προετοιμάζονται για ένα κύμα οικονομικών αθετήσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις, ενώ συγχρόνως προσπαθούν αφενός να υπολογίσουν τόσο την αξία των επιχειρήσεών τους στη Ρωσία, αφετέρου το κόστος της αποχώρησής τους από τη χώρα. 

Με τα έως τώρα δεδομένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη συνολικά 8,6 δισ. δολάρια ως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και άλλου είδους οικονομικές αθετήσεις, με τις Societe Generale και UniCredit να είναι αυτές που έχουν διαθέσει τα περισσότερα κεφάλαια.

Σήμερα Παρασκευή εξάλλου, η ολλανδική ING στην ανακοίνωσή της για τις οικονομικές της επιδόσεις το προηγούμενο τρίμηνο, συμπεριέλαβε 900 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα κινδύνου για τη Ρωσία

Τα κεφάλαια αυτά όπως είναι φυσικό επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και συνεπώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται επηρεαστούν και να παρουσιάσουν μια εικόνα που μόνο καλή δεν θα είναι. 

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο πόλεμος τους έχει στοιχίσει 8,6 δισ. ευρώ -1

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ισορροπούν σε ένα λεπτό σχοινί επί του παρόντος, καθώς μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στη Ρωσία, μέσω των δραστηριοτήτων τους εκεί, αξιολογούν αν αξίζει ακόμη να επιχειρούν σε μια χώρα η οποία έχει δεχθεί ένα ορυμαγδό κυρώσεων. 

Επί της παρούσης δεν δύνανται να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί στην οικονομία της Ρωσίας και είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες ζημιες στο μέλλον. 

Καθώς οι τράπεζες έχουν κυριευθεί από μια αβεβαιότητα σχετικά με την ευρύτερη οικονομική ζημιά, οι επικεφαλής των τμημάτων κινδύνου πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών πραγματοποιούν συναντήσεις μεταξύ τους, αλλά και με ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να συζητήσουν την αξιοπιστία των μοντέλων και των προβλέψεων τους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αξιωματούχος μιας ρυθμιστικής αρχής, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα κρατήσουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια τα επόμενα τρίμηνα. 

Το κεντρικό σενάριο της Societe Generale είναι μια «ήπια προσγείωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φρεντερίκ Οουντεά στην τηλεόραση του Bloomberg. Η γαλλική τράπεζα συμφώνησε τον περασμένο μήνα να πουλήσει το υποκατάστημά της της Rosbank στην επενδυτική εταιρεία του Βλαντίμιρ Ποτάνιν, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, δεχόμενο ένα πλήγμα περί των 3 δισ. ευρώ για να αποχωρήσει. Χθες Πέμπτη, ο Οουντεά σημείωσε ότι η ζημία αυτή θα φανεί στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου.

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι UniCredit και οι Commerzbank, κατά το α΄ τρίμηνο έκαναν χρήση επιπλέον κεφαλαίων, συχνά αποκαλούμενα ως «επικάλυψη», ως μέρος χειρότερων οικονομικών προβλέψεων, αντί της πραγματικής επιδείνωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η κίνηση αυτή ανέβασε το ποσό που διαθέτουν οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο πόλεμος τους έχει στοιχίσει 8,6 δισ. ευρώ -2

«Οι οικονομικές αθετήσεις των εταιρειών στις αγορές μας πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδας», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάνφρεντ Νοφ.

Από τη μεριά της, η UniCredit ανέφερε ότι μπορεί να απορροφήσει τις μακροοικονομικές αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στις ευρύτερες δραστηριότητές της, χάρη στα «ισχυρά» επίπεδα κεφαλαίων, την ποιότητα του ενεργητικού της και τα αποθεματικά για τις ζημιές προερχόμενες από δάνεια. Η τράπεζα με έδρα στο Μιλάνο και μία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία, έχει ήδη δεχθεί ένα πλήγμα ύψους 1,85 δισ. ευρώ και εξετάζει αν θα αποχωρήσει από αυτή.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα αποχωρήσουν εντελώς από τη Ρωσία. Η UniCredit και η Raiffeisen συνεχίζουν να ζυγίζουν τις επιλογές τους, με τη δεύτερη να δηλώνει την περασμένη Τετάρτη ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Άλλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank, επικεντρώνουν τις προβλέψεις τους περισσότερο στα δάνεια από τη Ρωσία. Η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι είναι μια «απίθανη αρνητική περίπτωση», το γεγονός ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μεταφράζονται σε απώλειες.

Τα επιτελεία των τραπεζών πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στους πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι εξ αυτών θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας, μία από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες στη Ρωσία μαζί με την UniCredit, ανέφερε ότι ανταλλακτικά και εξοπλισμός αυτοκινήτων αξίας 1,8 δισ. ευρώ και χημικές ουσίες και λιπάσματα αξίας 1,2 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

S&P: Οι τράπεζες αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» του 2022

SocGen: Αποχωρεί από τη Ρωσία η γαλλική τράπεζα

ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News