Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 18:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Η ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσει στο μηδέν το φθινόπωρο τόνισε ο Ρεν

Όλι Ρεν: Σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Θετικός σε μία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην συνεδρίαση του Ιουλίου δήλωσε ο Όλι Ρεν, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. τόνισε ότι η Ευρωζώνη οφείλει να θέσει ως στόχο την λήξη της εποχής αρνητικών επιτοκίων μέχρι το φθινόπωρο. Οι δηλώσεις του, ως μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη κινείται με ταχύτητα προς την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Θα ήταν δικαιολογημένη μία αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,25 μονάδες βάσης και θα έφταναν στο μηδέν το φθινόπωρο. Έπειτα, θα μπορούσε να συνεχιστεί σταδιακά η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής με προληπτικό τρόπο», τόνισε ο Ρεν στο πλαίσιο της συνέντευξης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ επίσης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση ακόμη και τον Ιούλιο, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος δήλωσε ότι μπορεί μεν να συμβεί, αλλά δεν είναι πολύ πιιανό.

Παράλληλα, και άλλα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου έχουν σημάνει αύξηση των επιτοκίων στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, φέρνοντάς τα στο 1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Επίσης, χθες το βράδυ η Fed προχώρησε στην μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση – κατά 50 μονάδες βάσης – των τελευταίων 22 ετών. Οι κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φ. Πανέτα (ΕΚΤ): Πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο και μετά αύξηση επιτοκίων

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News