Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Νέο όραμα για τον Nord Stream 2 – Τι θα γίνει εάν η Ευρώπη αναθεωρήσει;

Ρωσία: Νέο όραμα για τον Nord Stream 2 – Τι θα γίνει εάν η Ευρώπη αναθεωρήσει;

Νέο σχέδιο αξιοποίησης του Nord Stream 2 ανέπτυξε η Gazprom, αφότου η Ευρώπη «γύρισε την πλάτη» στο κολοσσιαίο έργο που χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής ενεργειακής, οι εγκαταστάσεις του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη ρωσική πλευρά πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αύξηση των προμηθειών στην Βορειοδυτική Ρωσία.

Από τα νέα σχέδια προκύπτει ότι στην περίπτωση που η Ε.Ε. αναθεωρήσει την απόφαση εναντίον του έργου, μόνον ένας από τους δίδυμους αγωγούς, που διατρέχουν τη Βαλτική, θα είναι διαθέσιμος για άμεση διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο.

«Εάν η γερμανική πλευρά αποφασίσει να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο συνδετικό αγωγό Nord Stream 2, μόνο ένα κομμάτι του αγωγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο 100% των δυνατοτήτων του», δήλωσε η Gazprom, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εκκινήσει μόνο μετά το 2028.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2, με δυνατότητα μεταφοράς 55 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής, επρόκειτο να εκκινήσει τις ροές τον Δεκέμβριο παρά τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον. Εκκρεμούσε ακόμη η έγκριση από την αρμόδια γερμανική αρχή ενέργειας και από αξιωματούχους της Ε.Ε.

Ωστόσο, η έγκριση «πάγωσε» τον Φεβρουάριο, όταν οι γερμανική πλευρά απέσυρε την στήριξή της για το έργο μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Τώρα και ενόσω οι εντάσεις στην αγορά φυσικού αερίου κλιμακώνονται, το ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες πέρυσι αποτελούσαν το 40% της συνολικής ποσότητας που καταναλώθηκε στην Ευρώπη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, εντείνοντας τις πιέσεις στην αγορά. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, η Γερμανία υπέγραψε σήμερα συμβόλαια για την κατασκευή τεσσάρων υπερπόντιων σταθμών για την εισαγωγή LNG.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στους ώμους της ανατολικής Μεσογείου το βάρος για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Ρωσία: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Γερμανία: Μέτρα για κατασκευή σταθμών LNG προανήγγειλε ο Σολτς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News