Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 15:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο αρχικό σχέδιο εμμένει ο ΟΠΕΚ – Καμία μεταβολή μετά την πρόταση της Κομισιόν

Στο αρχικό σχέδιο εμμένει ο ΟΠΕΚ – Καμία μεταβολή μετά την πρόταση της Κομισιόν

Σε μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προχωρά ο ΟΠΕΚ+, όπως προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση, εμμένοντας στο αρχικό του σχέδιο, ενόσω οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να προετοιμάζονται για σοβαρή έλλειψη λόγω της πρότασης της Κομισιόν για εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις να ανοίξει την κάνουλα και να υποκαταστήσει το κενό που δημιούργησε στην αγορά η μείωση του ρωσικού πετρελαίου, ώστε τελικά να αποσυμπιεστούν οι πληθωριστικές εντάσεις. Ωστόσο, στην σύντομη συνεδρίασή του, ο ΟΠΕΚ+ επέμεινε σε αύξηση 432.000 βαρελιών ανά ημέρα για τον Ιούνιο. Πολλοί είναι οι αναλυτές, οι οποίοι αμφιβάλλουν εάν ο ΟΠΕΚ θα μπορέσει πράγματι να διοχετεύσει αυτή την ποσότητα, καθώς η πλειονότητα των μελών του αντιμετωπίζει περιορισμούς στην παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να εφαρμόζει την στρατηγική ανάκαμψης που εγκαινίασε μέσα στο 2021, όταν αποφάσισε την σταδιακή αύξηση της παραγωγής έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά κατά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα αυστηρά lockdown. Ωστόσο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην παραγωγή, γεγονός που αποδείχθηκε και τον περασμένο μήνα, αφού ο οργανισμός δεν κατάφερε να πετύχει το επίπεδο της παραγωγής που ανέμενε.

Περαιτέρω προβλήματα για τον οργανισμό δημιούργησε η ρωσική εισβολής την Ουκρανία, αφού κάθε απόφαση για αύξηση της παραγωγής πέραν του σχεδίου απαιτεί την στήριξη της Μόσχας. Σε περίπτωση μεταβολής της στρατηγικής χωρίς την έγκριση της Μόσχας, ο οργανισμός ενδέχεται να έρθει σε ρήξη. Μέχρι στιγμής, οι πετρελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν να στηρίζουν την συμμετοχή της Μόσχας στον ΟΠΕΚ+ παρά τις έντονες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον. Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 2 Ιουνίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ+ έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά σύντομες συνδριάσεις, που διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, ενώ φαίνεται πως προσπερνά τον μεγαλύτερο παράγοντα αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News