Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισέλ Βουνάτσος: Ηττήθηκε από το Αλτσχάιμερ, το πλήρωσε με το κεφάλι του

Μισέλ Βουνάτσος: Ηττήθηκε από το Αλτσχάιμερ, το πλήρωσε με το κεφάλι του

Πολύ ακριβά πληρώνει ο ελληνικής καταγωγής CEO της Biogen, Μισέλ Βουνάτσος, την αποτυχία του πολυσυζητημένου φαρμάκου της εταιρείας κατά του Αλτσχάιμερ. Αφότου ελάχιστα ασφαλιστικά ταμεία δέχθηκαν να καλύψουν το κόστος του Aduhelm της Biogen, που ξεπερνά τα 28.000 δολάρια τον χρόνο, η εταιρεία ουσιαστικά εγκαταλείπει το φάρμακο στο οποίο είχε ποντάρει επιθετικά. Αυτό το αποτυχημένο κεφάλαιο κλείνει με την αποχώρηση του Βουνάτσου από τη θέση του CEO.

Γάλλος υπήκοος, με ελληνική καταγωγή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, ο Μισέλ Βουνάτσος είναι ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου. Μιλά έξι γλώσσες (με χαρακτηριστική γαλλική προφορά), έχει δουλέψει για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες τόσες χώρες, ενώ έχει τρέξει μαραθωνίους σε τρεις ηπείρους.  Επί 25 χρόνια, η οικογένειά του, δηλαδή η σύζυγός του Μαρτίν που είναι γιατρός και τα τρία τους παιδιά, τον ακολουθούσαν σε κάθε βήμα της καριέρας του, που τον έφερε από τη Γαλλία και την Πολωνία έως τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη Βοστώνη, καθώς το 2017 κατέλαβε τη θέση του CEO της Biogen, έπειτα από μία καριέρα 20 χρόνων στη Merck.

Όμως, όπως έκανε γνωστό χθες η Biogen, ο 60χρονος Βουνάτσος θα παραμείνει στη θέση του CEO και στο διοικητικό της συμβούλιο μόνο ώσπου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι αναλυτές της Wall Street πίστευαν ότι το Aduhelm θα γινόταν το επόμενο blockbuster φάρμακο που θα έφερνε στην Biogen δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις ετησίως, αφού μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή 6 εκατ. άτομα ζουν με το Αλτσχάιμερ.

Όμως, οι αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή τιμή του περιέπλεξαν την κατάσταση. Έπειτα από την άρνηση του Medicare και των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν το κόστος του Aduhelm για τους ασθενείς, η Biogen αποφάσισε τελικά να το εγκαταλείψει. 

Η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση του φαρμάκου και θα το διαθέτει δωρεάν στους ασθενείς που ήδη έχουν ξεκινήσει να το παίρνουν.  

«Αυτό θα είναι καλό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε ο Βουνάτσος μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. «Οι δουλειές συνεχίζονται, θα είμαι από πάνω έως το τελευταίο δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.

Η κεφαλαιοποίηση της Biogen είχε αγγίξει τα 62,5 δισ. δολάρια μετά την έγκριση του Aduhelm από το FDA, τον Ιούνιο του 2021, όμως έχει υποχωρήσει πάνω από 50% έκτοτε, όταν οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να το καλύψουν.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε πέρυσι, όταν το Medicare ανακοίνωσε ότι δεν θα αποζημιώνει τους ασθενείς που το λαμβάνουν, εκτός και εάν δεχθούν να συμμετάσχουν στις κλινικές έρευνες για το φάρμακο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Βουνάτσος έλαβε συνολική αμοιβή 17,7 εκατ. δολαρίων πέρυσι, στην οποία περιλαμβάνεται μισθός 1,5 εκατ. δολαρίων και μετοχές αξίας 14,1 εκατ. δολαρίων.

Η αποχώρηση του είναι η δεύτερη από την ηγεσία της Biogen εξαιτίας της αποτυχίας του Aduhelm. Ο επικεφαλής ερευνών της εταιρείας, Alfred Sandrock, παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από τουλάχιστον 20 χρόνια στην εταιρεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο Άλμπερτ Μπουρλά στην «Κ»: Δουλεύουμε εντατικά για ετήσιο εμβόλιο

Πότε να περιμένουμε αντισυλληπτικά χάπια για τους άντρες;

Πώς η Pfizer δίνει χρήματα των Ρώσων στην Ουκρανία; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News