Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Επιταχύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 

Ευρωζώνη: Επιταχύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 

Επιταχύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καθώς η υποχώρηση της παραγωγής από τον κλάδο της μεταποίηση αντισταθμίσθηκε από το ανέβασμα της ταχύτητας της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global γα τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών ανέβηκε τον Απρίλιο στις 55,8 μονάδες, από 54,9 μονάδες τον Μάρτιο, επίπεδο το οποίο ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Ενώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της περασμένης Δευτέρας, η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό 15 μηνών, αντιθέτως αυτή του κλάδου των υπηρεσιών αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο στις 57,7 μονάδες, από 55,6 μονάδες. 

Την ίδια ώρα όμως, σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ από το 2002 -όταν και η S&P Global άρχισε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία- ανήλθε ο σύνθετος δείκτης του κόστους παραγωγής και συγκεκριμένα στις 62,3 μονάδες από τις 60,8 μονάδες του Μαρτίου. 

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία κάνει τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα να φαίνονται πιο αισιόδοξες κι έτσι ο δείκτης των προσδοκιών που αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο στις 68,5 μονάδες, από 65,7 μονάδες. 

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δείξει μια αναπάντεχη ανθεκτικότητα απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, χάρη στην ώθηση από τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαλάρωσαν περαιτέρω τον Απρίλιο», αναφέρει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο συνδυασμός μιας ισχυρότερης ανάπτυξης με την ταυτόχρονη επιτάχυνση του πληθωρισμού το β΄ τρίμηνο, θα προσθέσει περισσότερο σκεπτικισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Παραμένει σε υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα

Ευρωζώνη: Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα – Νέο ρεκόρ στο κόστος

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News