Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 11:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: «Ψηφίζει» bad bank ως λύση για τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη

Moody’s: «Ψηφίζει» bad bank ως λύση για τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως επισημαίνει ο οίκος Moody’s. 

Ουσιαστικά η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη- μέλη να προβούν στη σύσταση εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (AMC), δηλαδή bad banks, ώστε να αντεπεξέλθουν στην αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εν μέσω πανδημίας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι bad banks αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν δημόσιο χρήμα, χωρίς να παραβούν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Στόχος είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη με χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η στήριξη θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισφοράς κεφαλαίου ενός κράτους σε μια τράπεζα όπως εξηγεί ο οίκος. Η διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA το 2017 ολοκληρώθηκε υπό αυτό το καθεστώς. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εγγυηθεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και μεταφορές NPL σε AMC, ή να πραγματοποιήσει άμεση εισφορά κεφαλαίου στις AMC και να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση των AMC.

Οι τράπεζες που θα λάβουν αυτήν την προσωρινή κρατική στήριξη δεν θα χαρακτηριστούν ως «υπό κατάρρευση» ή «πιθανόν υπό κατάρρευση» και επομένως δεν θα ενεργοποιείται το πλαίσιο εξυγίανσης του bail-in. Η στήριξη θα είναι διαθέσιμη μόνο για να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα εν μέσω των διαταραχών από την πανδημία. Το ποσό της προληπτικής στήριξης θα υπολογιστεί βάσει παραδοχών του stress test ή άλλων μέσων, όπως η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News