Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Έρχεται το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο πετρέλαιο και Sberbank

Ε.Ε.: Έρχεται το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο πετρέλαιο και Sberbank

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του έκτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα στοχεύει προς την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, σε περισσότερες τράπεζες, αλλά και σε όσους ευθύνονται για την παραπληροφόρηση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ μέσω Twitter: «Ετοιμάζουμε το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο έχει στόχο να αποκλείσει από το σύστημα SWIFT περισσότερες τράπεζες, καταγράφει τους δράστες της παραπληροφόρησης και αντιμετωπίζει το ζήτημα των εισαγωγών πετρελαίου».

Επίσης, ανανμένεται ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα «χτυπήσει» και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Sberbank, η οποία θα συμπεριληφθεί στις αρκετές τράπεζες που έχουν ήδη αποκλειστεί από το Swift. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να παρουσιάσει τις νέες προτεινόμενες κυρώσεις αύριο, Τετάρτη, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κλιμακώσει τις εντάσεις προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να διακόψει τα ενεργειακά συμβόλαια και τις εξαγωγές στην Ε.Ε. ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. Στην περίπτωση που πράγματι επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα πρόκειται για σφοδρό πλήγμα για την οικονομία της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις εντός του μπλοκ, το οποίο βασίζεται στην Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου.

Η Ουγγαρία και η Γερμανία έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για το σενάριο πετρελαϊκού εμπάργκο, επικαλούμενες την άνοδο των τιμών ενέργειας και την επιπλέον επιβάρυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό πληθωρισμό. Οι προβληματισμοί αυτοί φαίνεται πως μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε χθες υπέρ της επιβολής εμπάργκο, προειδοποιώντας όμως για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας για την βιομηχανία, αλλά και τους καταναλωτές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Εξαίρεση κάποιων χωρών από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

New York Times: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News