Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 20:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

New York Times: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη και προβλέπεται πως θα καταλήξουν στην τελική απόφαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί έντονες πιέσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και έπειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων φαίνεται πως πλησιάζει στην τελική απόφαση. Ένα τέτοιου είδους εμπάργκο θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορέσει να προκαλέσει η Ένωση στην οικονομία της Ρωσίας, αλλά θα αποτελέσει και ένα από τα σκληρότερα μέτρα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ε.Ε στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους New York Times.

Έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται και η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι θα το εγκρίνει με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος.

Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

WSJ: «Ναι» σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από τη Γερμανία

Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι προϋποθέσεις που θέτει

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News