Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 19:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση

Reuters: Ένα βήμα πιο κοντά στην τραπεζική ένωση

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Reuters, στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εφαρμογής των στοιχείων που ακόμη δεν έχουν διασαφηνιστεί.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), το οποίο θα ασφαλίζει όλες τις καταθέσεων έως 100.000 ευρώ στις τράπεζες της Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης για τις καταθέσεις έχουν δημιουργήσει εντάσεις εξ ου και καθυστερούν επί χρόνια. Ορισμένες χώρες προβάλλουν έντονους προβληματισμούς και αντιρρήσεις, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Εντονότερες διαφορές εντοπίζονται στο ζήτημα του μεγέθους των χαρτοφυλακίων ομολόγων, το οποίο μπορεί να διατηρήσει μία τράπεζα εάν τα χρήματα από τις θυγατρικές της μπορούν να μεταφερθούν διασυνοριακά για την διάσωση της μητρικής.

Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου, των αναταραχών που προκάλεσε η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, αλλά και λόγω της αλλαγής «φρουράς» στην κυβέρνηση της Γερμανίας, οι τόνοι ενδέχεται να είναι διαφορετικοί.

Σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο «Τώρα περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτό το κοινό μονοπάτι για την ανέγερση κοινής ευημερίας και ανθεκτικότητας στην Ευρώπη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο με δοκιμασίες».

Η διαδικασία που αναμένεται να συμφωνηθεί την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει δύο πολυετή στάδια. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, η οποία θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προτάσεις νόμων που θα μπορούσαν να ανακύψουν στο πρώτο στάδιο. Οι υπουργοί ελπίζουν πως το πακέτο αυτό θα δρομολογηθεί για νομοθετική έγκριση μέχρι τα μέσα του 2024, ώστε να εφαρμοστεί στην αρχή του 2025.

Τρια χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Εφόσον εγκριθεί, μία διαδικασία η οποία απαιτεί επίσης αρκετά χρόνια, το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει την μεταφορά των υπόλοιπων αρμοδιοτήτων από τις εθνικές αρχές στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, αλλά και τον σταδιακό διαμοιρασμό των των κινδύνων με τα εθνικά Ταμεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ανάπτυξη 3,1% φέτος και 4,8% το 2023 – Στο 5,6% ο πληθωρισμός

EKT: Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News