Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 22:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: «Ναι» σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από τη Γερμανία

WSJ: «Ναι» σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από τη Γερμανία

Έτοιμη πλέον να διακόψει την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία είναι η Γερμανία, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους του Βερολίνου.

Η Γερμανία ήταν μέχρι τώρα το βασικό εμπόδιο στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Ωστόσο, χτες Τετάρτη οι εκπρόσωποι του Βερολίνου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δήλωσαν ότι η χώρα δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την προϋπόθεση να της δοθεί χρόνος ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές για την προσφορά της, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Η αλλαγή της γερμανικής στάσης αυξάνει την πιθανότητα οι χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν στην επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, απόφαση που, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους, ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο,  το πόσο γρήγορα η Ε.Ε. θα τερματίσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία παραμένει ακόμα υπό συζήτηση, όπως και το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατων ορίων στις τιμές ή και δασμούς.

Οι συζητήσεις για εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη έχουν πάρει άλλη τροπή τις τελευταίες ημέρες, με τη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες να κάνουν πρακτικές κινήσεις για να αντικαταστήσουν την Ρωσία με άλλους προμηθευτές, καθώς δε έχει αυξηθεί και η πίεση από τις ΗΠΑ. Ορισμένες χώρες πάντως παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τον οικονομικό αντίκτυπο ενός πετρελαϊκού εμπάργκου, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Το ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργο θα πρέπει να το αποφασίσουν και οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε..

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι προϋποθέσεις που θέτει

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με το πετρέλαιο

Θέμα ημερών η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News