Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 20:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε επιπλέον χώρες

Σκαρφαλώνει η τιμή του φυσικού αερίου

Ρωσία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε επιπλέον χώρες

Για δεύτερη συναπτή ημέρα κινείται ανοδικά η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκεί στην αγορά η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις ροές προς την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Η απόφαση σε συνδυασμό με τις ανησυχίες περί αναστολής των προμηθειών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώθησε τα συμβόλαια αναφοράς της Ολλανδίας στα 108,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση της τάξης του 10,49%).

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρώπης ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, λέγοντας ότι η χώρα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε τον νέο κανόνα λόγω των κυρώσεων από «μη φιλικές χώρες εναντίον μας».

«Αυτή η ανάγκη υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό ποσό των αποθεματικών μας μπλοκαρίστηκε ή -με άλλα λόγια- κλάπηκε. Επομένως, δεν τίθεται θέμα εκβιασμού», είπε ο Πεσκοφ.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg πάντως, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τις προμήθειες τους από την Ρωσία με ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τόνισε ότι εάν άλλοι καταναλωτές «απορρίψουν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα», τότε το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μπορεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, «φυσικά θα εφαρμοστεί».

Διαβάστε επίσης:

Μπλοφάρει η Ρωσία με το φυσικό αέριο;

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News