Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 18:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Προς νέα μέτρα στήριξης 6,3 δισ. ευρώ

Ιταλία: Προς νέα μέτρα στήριξης 6,3 δισ. ευρώ

Προς νέο πακέτο στήριξης αξίας 6,3 δισ. ευρώ κινείται η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τις τιμές ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται και στο σενάριο μείωσης των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Το ποσό αυτό είναι μέρος του νέου δανεισμού ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα από την κυβέρνηση της γειτονικής. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να εγκρίνει το πακέτο στήριξης ακόμη και αύριο.

Στόχος των νέων μέτρων είναι η προστασία των καταναλωτών από την άνοδο των τιμών ενέργειας, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί ενδέχεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο διοχέτευσης επιχορηγήσεων, ώστε να προωθήσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε υπερπόντιες πλατφόρμες LNG.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση έχει αντισταθεί στις πιέσεις απο κόμματα της αντιπολίτευσης για διοχέτευση επιπλέον κονδυλιων προς την προστασία της ιταλικής οικονομίας από τον αντίκτυπο του πολέμου. Οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξήσει το επίπεδο του χρέους στο περίπου 150% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής, όμως, Μάριο Ντράγκι, έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 141% μέχρι το 2025.

Λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος των προγραμμάτων στήριξης, εκτιμάται ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% φέτος. Οι προβλέψεις αυτές όμως ενδέχεται να αλλάξουν, εάν κλιμακωθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

Ζελένσκι: «Η Ιταλία μας στηρίζει πολιτικά και με όπλα – Περιμένω τον Ντράγκι»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News