Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πώς θα πρέπει η Κίνα να κάνει το νόμισμά της παγκόσμιο νόμισμα

ΔΝΤ: Πώς θα πρέπει η Κίνα να κάνει το νόμισμά της παγκόσμιο νόμισμα

Εάν η Κίνα θέλει να γίνει το γιουάν νόμισμα παγκόσμιας χρήσης, θα πρέπει να ανοίξει τις αγορές κεφαλαίου της και να επιτρέψει την πλήρη μετατρεψιμότητα του νομίσματός της, διαμήνυσε η Γκίτα Γκόπιναθ, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σε εκδήλωση του Peterson Institute, η αξιωματούχος ανέφερε πως η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι τα αποθεματικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όπως το δολάριο και η βρετανική στερλίνα, δεν έχουν κεφαλαιακούς περιορισμούς, όπως έχει η Κίνα.

«Εάν μία χώρα φιλοδοξεί να κάνει το νόμισμά της παγκόσμιο, τότε σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε εντελώς ελεύθερο κεφάλαιο, πλήρως απελευθερωμένο με πλήρη μετατρεψιμότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα», ανέφερε η Γκόπιναθ. 

Στις 30 Μαρτίου, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές του για τις κεφαλαιουχικούς ελέγχους έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι απότομων εκροών κεφαλαίου που μπορούν να προκαλέσουν χρηματοοικονομικές κρίσεις ή βαθιά ύφεση. 

Η Γκόπιναθ υπογράμμισε ότι ορισμένες χώρες με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο λόγο για να χρησιμοποιούν μέτρα για την ροή κεφαλαίου τους προληπτικά, στην περίπτωση που έχουν λιγότερα εργαλεία για να αντιμετωπίζουν τις ξαφνικές εκροές κεφαλαίου. Ωστόσο, ήταν αποτρεπτική ως προς την χρήση μέτρων για την ροή κεφαλαίου προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι πολιτικής τη στιγμή που αυτό θα μπορούσε να γίνει με την χρήση εσωτερικών εργαλείων, όπως ο έλεγχος της αύξησης των τιμών στέγης, για παράδειγμα. 

Η ίδια εξήγησε ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών στέγης ευθυνονται ενίοτε για την εισροή κεφαλαίου από ξένους αγοραστές, οι φούσκες στην αγορά ακινήτων αποδίδονται κυρίως σε άλλους παράγοντες, όπως υπερβολικά χαμηλά επιτόκια ή έλλειψη επαρκούς προσφοράς σε κατοικίες. 
  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News