Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η διαμάχη Airbus – Qatar: Νέα ακύρωση παραγγελίας 50 αεροσκαφών

Συνεχίζεται η διαμάχη Airbus – Qatar: Νέα ακύρωση παραγγελίας 50 αεροσκαφών

Σε ακύρωση παραγγελίας από την Qatar Airways προχώρησε μονομερώς η Airbus, αφότου έλαβε το πράσινο φως από το αρμόδιο δικαστήριο, σε συνέχεια της διαμάχης των δύο εταιρειών. Η δικαστική διαφορά ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε η Airbus έχει καταφέρει να ακυρώσει τουλάχιστον δύο μεγάλες παραγγελίες που δρομολογούνταν προς την Qatar, μία εκ των μεγαλύτερων πελατών της.

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, η Qatar ζήτησε από δικαστήριο του Λονδίνου να αποτρέψει την ακύρωση του συμβολαίου από την Airbus για παράδοση 50 αεροσκαφών τύπου Α321. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και συνεπώς η Airbus μπορεί πλέον να διοχετεύσει σε άλλους πελάτες αυτού του τύπου τα αεροπλάνα, για τα οποία υπάρχει και πολύ μεγάλη ζήτηση.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως παρότι η ακύρωση της παραγγελίας αντιπροσωπεύει μία σημαντική νίκη για την εταιρεία αεροναυπηγικής, πρόκειται για απάντησή της στην – πολύ μεγαλύτερη – δικαστική διαμάχη που βρίσκεται εν εξελίξει. Η διαμάχη αυτή, ουσιαστικά αυτή από την οποία ξεκίνησε γενικά η ένταση, αφορά την κακή ποιότητα της εξωτερικής επιφάνειας αεροσκαφών τύπου A350 που παραδόθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Qatar.

Για τον λόγο αυτό, η Qatar έχει αρνηθεί να δεχθεί νέες παραδόσεις αυτού του είδους των μεγαλύτερων αεροσκαφών και ζητά αποζημίωση ύψους 982 εκατ. δολαρίων.

Με βάση αυτή την τελευταία απόφαση, η Qatar θα πρέπει να καλύψει με διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες της για αεροσκάφη στενής ατράκτου. Επίσης, η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει και 331.000 δολάρια στην Airbus για τα δικαστικά έξοδα μέσα στις επόμενες 14 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η πίεση στην Qatar αυξάνεται, καθώς το Κατάρ πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φέτος τον χειμώνα και θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει επαρκείς αεροπορικές θέσεις για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Qatar: Ζητά αποζημίωση 618 εκατ. δολαρίων από την Airbus – Προβλήματα στο εξωτερικό αεροσκαφών

Qatar: Προς διακοπή συνεργασιών με την Airbus – Στα σκαριά deal με νέο μνηστήρα

Διαμάχη Airbus – Qatar: Ακύρωσε νέα παραγγελία αεροσκαφών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News