Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 08:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρώσεις στη Ρωσία: Μείωση 20% των επιβατών της Aeroflot τον Μάρτιο

Κυρώσεις στη Ρωσία: Μείωση 20% των επιβατών της Aeroflot τον Μάρτιο

Ο μεγαλύτερος όμιλος του τομέα των αερομεταφορών στη Ρωσία, η Aeroflot, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μείωση κατά 20,4% του αριθμού των επιβατών που μετέφερε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, πτώση που οφείλεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρθηκαν συνολικά 2,20 εκατομμύρια επιβάτες με πτήσεις της Aeroflot ή των θυγατρικών της Rossiya και Pobeda, έναντι 2,76 εκατ. τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μείωση φθάνει το 50% στις διεθνείς πτήσεις: μεταφέρθηκαν 189.400 άνθρωποι, έναντι 379.200 έναν χρόνο νωρίτερα. Στις εσωτερικές πτήσεις, η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 15%.

Η μητρική εταιρεία Aeroflot, επικεντρωμένη στα διεθνή δρομολόγια, υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα, με την πτώση των επιβατών της να φθάνει το 32,1%.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των πρώτων αποτελεσμάτων χρήσης του ομίλου Aeroflot μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, που πυροδότησε αλλεπάλληλες ομοβροντίες δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ιδίως κυρώσεις στη ρωσική αεροναυτική βιομηχανία, έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη και απαγόρευσε την προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Ανησυχώντας πως θα δουν τα αεροσκάφη τους, πολλά από τα οποία υπενοικιάζουν από ευρωπαϊκές εταιρείες, να κατάσχονται όταν εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό, οι ρωσικοί αερομεταφορείς περιόρισαν δραστικά τις διεθνείς πτήσεις.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο όμιλος Aeroflot ανακοίνωσε έτσι ότι αναστέλλει τις διεθνείς πτήσεις του, επικαλούμενος τις νέες «συνθήκες που εμποδίζουν την εκτέλεσή τους». Κατόπιν ξανάρχισαν κάποιες, προς ελάχιστες χώρες, όπως το Ιράν, η Σρι Λάνκα, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News