Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 14:15
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνολογικές: Αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων με βάση το νέο ψηφιακό νόμο

Τεχνολογικές: Αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων με βάση το νέο ψηφιακό νόμο

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβάσεις της νέας νομοθεσίας της Ε.Ε., οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να συμφωνηθούν από τους νομοθέτες σήμερα Παρασκευή. 

Ο νόμος ορόσημο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) είναι η απάντηση της Ε.Ε. σε αυτό που θεωρεί ως αποτυχία των τεχνολογικών κολοσσών να καταπολεμήσουν το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να κοστίσει στις εταιρείες έως και το 6% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεών τους, όταν οι κανόνες τεθούν σε ισχύ ήδη από το 2024.

Η αποτυχία συμμόρφωσής τους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή. Με βάση τις αναφερόμενες ετήσιες πωλήσεις του 2021, η Amazon, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πρόστιμο έως και 26 δισ. ευρώ (28 δισ. δολάρια) για μελλοντική μη συμμόρφωση με τη νέα ψηφιακή νομοθεσία ή η Google έως και 14 δισ. ευρώ.

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν ανέφερε ότι η νέα ψηφιακή νομοθεσία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα «παγκόσμιο χρυσό πρότυπο» για τη ρύθμιση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εσωτερικής διαμάχης, οι βασικοί κανόνες που αναμένεται να ανακοινωθούν περιλαμβάνουν:

– Απαγόρευση χρήσης ευαίσθητων δεδομένων, όπως η θρησκεία, για τη στόχευση διαφημίσεων
– Απαγόρευση στόχευσης οποιασδήποτε διαφήμισης σε ανηλίκους
– Απαγόρευση στα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα», συγκεκριμένα τακτικές που ωθούν τους ανθρώπους να συναινέσουν στην διαδικτυακή παρακολούθηση

Όλοι οι ιστότοποι θα είναι υπόλογοι στο νέο ψηφιακό νόμο, αλλά οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρότερους κανόνες, όπως η καταβολή στις Βρυξέλλες ενός τέλους εποπτείας έως και 0,1% επί των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους για την επιβολή του νόμου και η ενημέρωση των ρυθμιστικών αρχών με ετήσιες αναφορές σχετικά με παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στους ιστότοπούς τους.

Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η ΕΕ να εκδώσει τέτοια τεράστια πρόστιμα. Ποτέ δεν εφάρμοσε τις μέγιστες δυνατές ποινές σύμφωνα με τους νόμους του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν από το 2018 και επιτρέπουν πρόστιμα έως και 20 δισ. ευρώ ή το 4% των παγκόσμιων πωλήσεων μιας εταιρείας. Το μεγαλύτερο που έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ήταν ένα πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon τον Ιούλιο, για το οποίο η εταιρεία ασκεί έφεση.

Μια συμφωνία για το κείμενο του DSA θα είναι το δεύτερο σημαντικό νομοσχέδιο στο ψηφιακό εγχειρίδιο κανόνων των Βρυξελλών που θα θεσμοθητηθεί σε ένα μήνα. Στις 24 Μαρτίου, η Ε.Ε. οριστικοποίησε το Νόμο της για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ένα σχετικό πλαίσιο που απαιτεί από τους «θεματοφύλακες» να τηρούν αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Google: Νέα καταγγελία στην Ευρώπη για μονοπωλιακές πρακτικές

Οι λομπίστες του Big Tech αλωνίζουν στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News