Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 22:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Σενάριο για περαιτέρω περικοπή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Σενάριο για περαιτέρω περικοπή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να περικόψει περαιτέρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη καθώς ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το ΔΝΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Οι πιέσεις για την ανάπτυξη είναι πτωτικές, οπότε μπορεί να υπάρξουν επιπλέον περικοπές, και ανοδικές για τον πληθωρισμό».

Την περασμένη εβδομάδα, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός που εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο επισκιάζουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που της έγινε στην συνέντευξη Τύπου και όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες κρίνει ότι το γ΄ τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων υπό το πρόγραμμα ΑΡΡ, κλείνοντας έτσι τον κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο οποίος άνοιξε στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης του 2009. Κατόπιν όπως ανέφερε έρχεται η ώρα για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση που μπορεί να έρθει μετά από εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες, όπως ξεκαθάρισε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ασκούνται σε πολλούς τομείς και επιβαρύνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που θα αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Οι ελλείψεις σε προϊόντα και σε αγαθά που αναμένεται να ενταθούν όσο ο πόλεμος θα συνεχίζεται, δεν βοηθούν να υποχωρήσει ο πληθωρισμός βραχυπρόθεσμα κι έτσι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πριν αρχίσει να υποχωρεί μεσοπρόθεσμα.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Ντε Γκίντος: Αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο (;)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News