Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 20:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η G20 συμφωνεί να δημιουργήσει παγκόσμιο ταμείο ετοιμότητας για την πανδημία

Η G20 συμφωνεί να δημιουργήσει παγκόσμιο ταμείο ετοιμότητας για την πανδημία

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν προσωρινά να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο ταμείο για την ετοιμότητα κατά της πανδημίας, το οποίο πιθανότατα θα στεγαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι ΗΠΑ και η Ινδονησία έχουν πιέσει για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, αλλά άλλοι ανησυχούν ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλους παγκόσμιους μηχανισμούς υγείας.

Ωστόσο, μια δήλωση που εξέδωσε η Ινδονησία, πρόεδρος της G20, μετά από συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι η G20 είχε «καταλήξει σε συναίνεση» για τη σύσταση ενός νέου ταμείου για να αντιμετωπίσει, αυτό που αποκάλεσε, το χρηματοδοτικό κενό για την ετοιμότητα πανδημίας, την πρόληψη και τη δράση.

Ανέφερε ότι η πιο αποτελεσματική επιλογή θα ήταν ένα χρηματοοικονομικό ενδιάμεσο ταμείο που θα στεγάζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα και στόχος είναι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μέχρι τη συνάντηση των υπουργών υγείας της G20 τον Ιούνιο.

Ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υπολόγισαν ότι το ετήσιο κενό στη χρηματοδότηση ετοιμότητας για την πανδημία ήταν 10,5 δισ. δολ. και οποιοδήποτε ταμείο ετοιμότητας έπρεπε να χρηματοδοτηθεί σε ορίζοντα πενταετίας, υποδηλώνοντας ότι απαιτούνται 50 δισ. δολ.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαθέσιμες λεπτομέρειες από την G20 σχετικά με το μέγεθος του νέου χρηματοοικονομικού ενδιάμεσου ταμείου, ή του FIF, ή για τον ρόλο του ΠΟΥ σε αυτό.

Στις συστάσεις του ΠΟΥ προς την G20, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι είναι «κρίσιμο» ότι το ταμείο δεν θα υπονομεύει άλλη χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία και επεσήμανε τη σημασία του να έχει ο ΠΟΥ ρόλο λήψης αποφάσεων στο ταμείο.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass είπε ότι υπάρχει «αυξανόμενη υποστήριξη» για το ταμείο και ότι το σώμα θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ και άλλους εταίρους για την ίδρυσή του.

με πληροφορίες από το reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την G20 να μην πολιτικοποιεί το διάλογο

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά

Κορωνοϊός: Οι ανησυχίες για «δολοφονική μετάλλαξη» και οι αντιδράσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News