Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 17:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μασκ: Εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισ. δολ για την εξαγορά της Twitter

Μασκ: Εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισ. δολ για την εξαγορά της Twitter

Την προσέλκυση χρηματοδότησης για την εξαγορά της Twitter εξετάζει ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που υπέβαλε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Μασκ έχει ήδη διασφαλίσει 46,5 δισ. δολάρια, τα οποία θα μπορούσε να καταβάλει για την απόκτηση της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ο Μασκ κατέθεσε επίσημη πρόταση για την εξαγορά της Twitter έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μασκ έχει δεσμευθεί να διαθέσει ο ίδιος 33,5 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 21 δισ. δολάρια θα είναι δικά του κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δάνεια. Σύμφωνα με το κείμενο της αίτησης, μια ομάδα τραπεζών μεταξύ αυτών και η Morgan Stanley έχουν συμφωνήσει να να παρέχουν τα υπόλοιπα 13 δισ. δολάρια με τη μορφή χρέους το οποίο θα είναι εξασφαλισμένο έναντι της ίδιας της Twitter. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Μασκ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν πράγματι θα προχωρήσει με την χρηματοδότηση για την εξαγορά της εταιρείας ή εάν θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Εξάλλου, από την υποβολή της προσφοράς, η Twitter έχει υιοθετήσει την τακτική του λεγόμενου «δηλητηριώδους χαπιού», βάσει της οποίας εάν κάποιο άτομο ή ομάδα αποκτήσει προνομιακό μερίδιο άνω του 15% των υπό διαπραγμάτευση μετοχών χωρίς την έγκριση του δ.σ., τότε οι υπόλοιποι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές σε χαμηλότερη τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μασκ προκειμένου να εξαγοράσει ολόκληρη την εταιρεία θα πρέπει να καταβαλει εξαιρετικά υψηλό τίμημα. Περνώντας ουσιαστικά το «πλαφόν» του 15% που έθεσε το δ.σ. η αξία των μετοχών θα υποχωρήσει δραματικά, αφού οι υπόλοιποι μέτοχοι θα μπορούν να αγοράσουν σε προνομιακή τιμή.

Από την στιγμή που η Twitter έβγαλε το «δηλητηριώδες χάπι» έναντι της πρότασης, ο Μασκ δήλωσε ότι θα υποβάλει πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της Twitter. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κατέχει μερίδιο 9,2% στην πλατφόρμα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μασκ την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου TED για το 2022, δεν είναι σίγουρος εάν η προσφορά του θα ευδοκιμήσει. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόνισε, όμως, ότι σε περίπτωση που η προσφορά του δεν αποδώσει καρπούς, έχει «plan b».

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο Μασκ εξήγησε ότι ο λόγος που τον οδήγησε στην υποβολή της προσφοράς είναι ότι θεωρεί σημαντική την ύπαρξη μίας πλατφόρμας, που θα προάγει την ελευθερία του λόγου.

«Δεν πρόκειται για έναν τρόπο να βγάλω χρήματα. Η ισχυρή ενστικτώδης μου αίσθηση είναι ότι το να έχει κανείς μία δημόσια πλατφόρμα, η οποία είναι ευρέως έμπιστη και μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους, είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», σημείωσε ο Μασκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Προσφέρει 54,2 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά του Twitter

Twitter: Bγάζει «δηλητηριώδες χάπι» κατά της επιθετικής προσφοράς Έλον Μασκ

Είναι ο Μασκ ο μεγαλύτερος μέτοχος της Twitter;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News