Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 08:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pierre Wunsch (ΕΚΤ): Πιθανή η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικό έδαφος φέτος

Pierre Wunsch  (ΕΚΤ): Πιθανή η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικό έδαφος φέτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ πάνω από το μηδέν πριν από τα τέλη του έτους, εκτός και εάν η ευρωπαϊκή οικονομία υποστεί ένα σοβαρό σοκ, δήλωσε ο Pierre Wunsch, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. 

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία, πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να αυξήσει τα επιτόκια, ως απάντηση στην αύξηση του πληθωρισμού, είπε στο Bloomberg. 

«Εάν δεν έχουμε κάποια πραγματικά άσχημα νέα από αυτό το μέτωπο, η αύξηση των επιτοκίων στο μηδέν ή σε ελαφρώς θετικό επίπεδο φέτος θα ήταν προφανής για εμένα», είπε ο Wunsch. 

Pierre Wunsch  (ΕΚΤ): Πιθανή η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικό έδαφος φέτος-1

Η ΕΚΤ επιτάχυνε τον Φεβρουάριο τον ρυθμό εξόδου της από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που πήρε για την πανδημία και πλέον οι αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επιτόκια. Οι αγορές ποντάρουν ότι το επιτόκιο, που σήμερα διαμορφώνεται στο -0,5% και είναι αρνητικό από το 2014, θα φτάσει στο μηδέν φέτος. 

Κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των αγορών ομολόγων στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου και της αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Ιούλιο. Ο Wunsch συμφώνησε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι μία πιθανότητα. 

«Θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. Εάν έχουμε άλλη μία έκπληξη του πληθωρισμού, είναι σίγουρα ένα σενάριο το οποίο θα εξέταζα», είπε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News