Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 21:18
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

JPMorgan: Χρειάζονται επενδύσεις 1,3 τρισ.δολαρίων για όλες τις μορφές ενέργειας έως το 2030

JPMorgan: Χρειάζονται επενδύσεις 1,3 τρισ.δολαρίων για όλες τις μορφές ενέργειας έως το 2030

Αυστηρή προειδοποίηση ότι ο κόσμος χρειάζεται επενδύσεις ύψους 1,3 τρισ.δολαρίων έως το 2030 για να ενισχύσει την παραγωγή κάθε μορφής ενέργειας και τις υποδομές από ανανεώσιμες έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο ώστε να αποφευχθεί μία ισχυρή ενεργειακή κρίση, απηύθυνε η JPMorgan. 

«Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι μέχρι το 2030, η αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα υπερβεί την αύξηση της προσφοράς κατά 20% με βάση τις τρέχουσες τάσεις, αύξηση που καθοδηγείται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις προσπάθειές τους να τονώσουν την ανάπτυξη και βγάλουν τους πολίτες τους από τη φτώχεια», ανέφεραν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, 
Μάρκο Κολάνοβιτς και ο Κρίστιαν Μάλεκ.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις μορφές καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανανεώσιμων και πυρηνικής, καθώς μόνο η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% έως το 2030 και για φυσικό αέριο κατά 18%. 

«Δεν μπορεί όλα τα καύσιμα να είναι στην ίδια ποσότητα, και ως επί το πλείστον (και
εντός αυτού του χρονικού ορίζοντα), διαφορετικές πηγές ενέργειας δεν είναι
πλήρως ανταλλάξιμες – οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, που απαιτείται για παράδειγμα στη βιομηχανική παραγωγή πετροχημικών», αναφέρεται στην έκθεση στην οποία συνέβαλαν 30 αναλυτές της JP Morgan.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα που έχει στείλει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία πέρυσι δεν είπε κανένα νέο απαιτούνταν επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

«Σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όλες οι σημερινές πηγές ενέργειας θα θεωρηθούν ως μεταβατικές προς  ασφαλέστερες, καθαρότερες και φθηνότερες πηγές ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να παρέχεται μόνο από πυρηνική σύντηξη», ανέφερε η προοπτική της JP Morgan.
   
«Έως ότου γίνουν διαθέσιμες αξιόπιστες, καθαρές και προσιτές τεχνολογίες, ο κόσμος θα χρειαστεί να συνεργαστεί με όλες τις τρέχουσες πηγές ενέργειας – ορυκτών και μη – με τα αντίστοιχα μειονεκτήματα», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Υπογραμμίζει δε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την ενέργεια πρόκειται να αυξηθούν στο 9,5% του ΑΕΠ το 2022 από το μέσο όρο του 8,4% την περίοδο 2015-2019. Προειδοποιεί ακόμη ότι μία περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μεγάλωνες τις πιθανότητες για κοινωνική αναταραχή και θα επιβράδυνε την ενεργειακή μετάβαση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακός μετασχηματισμός: άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Η χώρα που κόβει το ρεύμα στα σπίτια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News