Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Kazaks (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Πιθανό είναι το σενάριο αύξησης του επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ αυτόν τον Ιούλιο, δήλωσε ο Martin Kazaks, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις θα δημιουργήσουν την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ΕΚΤ στρώνει το δρόμο για κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σταδιακά, το επιτόκιο δανεισμού θα ανέβει στο μηδέν, από το ιστορικό χαμηλό του -0,5%, και στη συνέχεια θα σκαρφαλώσει υψηλότερα.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Joachim Nagel, o οποίος τόνισε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν νωρίς το γ’ τρίμηνο του έτους.

Πληθωρισμός

Στο επίπεδο ρεκόρ του 7,5% ανέρχεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ουσιαστικά ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής φέτος. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο και περαιτέρω αυξήσεις στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν προσεκτικές κινήσεις. Πάντως, η Fed και η κεντρική τράπεζας της Βρετανίας έχουν ήδη σκληρύνει την νομισματική τους πολιτική, επικαλούμενες την έξοδο από την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Ορισμένοι επικριτές μάλιστα δηλώνουν ότι η ΕΚΤ έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Επιφυλακτικές οι τράπεζες στην πίστωση σε εταιρείες εξαιτίας του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News