Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 19:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτες κυρώσεις στην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Πρώτες κυρώσεις στην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Σε λίστα κυρώσεων βρίσκεται για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Η Ναμπιουλίνα, καθώς και 13 ακόμη άτομα που βρίσκονται στον στενό κύκλο της ρωσικής κυβέρνησης έγιναν στόχος κυρώσεων από τον Καναδά.

Παρότι η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί κυρώσεις από τις δυνάμεις της Δύσης, η Ναμπλιουλίνα είχε διαφύγει. Όπως μάλιστα είχε διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είχε επιχειρήσεις να παραιτηθεί από τα καθήκοντά της μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ρώσος πρόεδρος όμως ζήτησε να παραμείνει στη θέση της.

Στην ανανεωμένη λίστα κυρώσεων του Καναδά βρίσκονται επίσης και οι κόρες του Πούτιν, Katerina Tikhonova και Maria Vorontsova. Επίσης, στόχαστρο των νέων κυρώσεων είναι και ο Ρώσος Igor Makarov, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, ενώ οι εταιρείες του κατέχουν μεγάλα μερίδια στην ενεργειακή Spartan Delta, η οποία έχει έδρα στον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία έχει κινηθεί λίγο – πολύ με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, κατά καιρούς η υπουργός Οικονομικών της χώρας  Chrystia Freeland, η οποία είναι ουκρανικής καταγωγής και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στην Μόσχα την δεκαετία του 1990, έχει ασκήσει πίεση για επιβολή σκληρότερων μέτρων.

Ενδεικτικά, η Freeland υποστήριζε έντονα ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να απαγορευτεί η πρόσβαση ορισμένων τραπεζών στο SWIFT. Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν από τον Καναδά και τους συμμάχους της χώρας στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαρτίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η κεντρική τραπεζίτης που «γκρέμισε» αυτό που «έχτιζε» επί οκτώ χρόνια

Οι κόρες του Πούτιν στο στόχαστρο: Ποιες είναι, πού βρίσκονται, πού δουλεύουν

Πούτιν: Τέλος οι ρωσικές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News