Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ζητά πελάτες για το δικό της σύστημα πληρωμών – Κρατά κρυφά τα μέλη του

Ρωσία: Ζητά πελάτες για το δικό της σύστημα πληρωμών – Κρατά κρυφά τα μέλη του

Μια μέρα αφότου η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, πρόβαλε την εναλλακτική λύση της Ρωσίας στην υπηρεσία ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων SWIFT, η κεντρική τραπεζίτης είπε ότι δεν θα αποκαλύπτει πλέον δημοσίως ποιος συμμετέχει.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αποκόψει πολλές μεγάλες τράπεζες από την υπηρεσία SWIFT. Όμως η Ναμπιουλίνα είπε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι συμμετέχουν 52 ιδρύματα από 12 χώρες. Μέχρι πρόσφατα, η λίστα ήταν αναρτημένη στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες αποφασίσαμε να μην αποκαλύψουμε στην ιστοσελίδα μας τη λίστα των εταιρειών που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα. Όμως, οι χρήστες του συστήματος μπορούν ακόμα να δουν τη λίστα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κεντρικής τράπεζας. 

Η Ρωσία δημιούργησε το σύστημα το 2014 μετά τις πρώτες κυρώσεις για την Ουκρανία. Η Ναμπιουλίνα είπε στους βουλευτές την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθειά της για προσθήκη νέων μελών, σύμφωνα με το Interfax.

«Μέχρι να υπάρξει τέτοια απειλή αποκοπής από τη SWIFT, οι ξένοι εταίροι δεν βιάζονταν πολύ να συμμετάσχουν, αλλά τώρα περιμένουμε ότι θα το κάνουν με μεγαλύτερη βιασύνη», είπε.

Η λίστα των συμμετεχόντων είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που εξαφανίστηκαν από τον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας τις εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία οδήγησε σε επιβολή κυρώσεων και στην ίδια την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον τριμηνιαία στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους. Προηγουμένως, ανέστειλε τη δημοσιοποίηση ορισμένων λεπτομερών πληροφοριών για τα αποθέματά της.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πρώτες κυρώσεις στην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Πούτιν: Τέλος οι ρωσικές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News