Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 18:01
BUSINESS & FINANCE

Πούτιν: Τέλος οι ρωσικές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια

Πούτιν: Τέλος οι ρωσικές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια

Όλο και περισσότερο φαίνεται πως απομακρύνεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τους ολιγάρχες που είχε κάποτε στο πλάι του, αφού η τελευταία του κίνηση σίγουρα έχει προβληματίσει πολλούς από αυτούς.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αντιδράσει στις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν υπέγραψε νομοθετικές τροποποιήσεις στις 16 Απριλίου που απαιτεί οι ρωσικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια να βγουν από αυτά.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού η όλη διαδικασία είχε αρχίσει να παίρνει μπρος με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες και άτομα που υποτίθεται ήταν κοντά στον Ρώσο ηγέτη, όπως ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο Αλεξέι Μορντασόφ και Βλαντίμιρ Λίσιν, καλούνται να αναδιαμορφώσουν την ιδιοκτησιακή δομή των επιχειρήσεων που κατέχουν – εν μέρει – μέσω μετοχών σε ξένα χρηματιστήρια, το μέρισμα των οποίων φυσικά πληρώνεται σε ξένο νόμισμα.

«Πλήττονται τα δικαιώματα των μετόχων που πιστεύουν στη Ρωσία και έχουν επενδύσει στη ρωσική αγορά για πολλά χρόνια και που δεν μπορούν να κατέχουν ρωσικές μετοχές άμεσα. Δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και υπάρχει ο κίνδυνος απλώς να χαθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους», σχολίασε ο «βαρόνος» του χάλυβα Βλαντίμιρ Λίσιν για τον νόμο αυτό.

«Οι περισσότερες εταιρείες και οι βασικοί μέτοχοί τους, σε περίπτωση που ήταν εισηγμένες στο εξωτερικό, κέρδισαν πολλά από τις χρηματοοικονομικές ελευθερίες και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση», δήλωσε ο Αντόν Ζατολόκιν, επικεφαλής έρευνας στην Otkritie Broker. «Καταστρέφοντας αυτό που χρειάστηκε 30 χρόνια για να φτιαχτεί, δέχονται ένα άμεσο και έμμεσο χτύπημα».

Σύμφωνα με τις τροπολογίες που υπέγραψε ο Πούτιν, η διαπραγμάτευση παραστατικών αποδείξεων σε συνάλλαγμα πρέπει να σταματήσει 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νομοσχέδιου. Από την άλλη, ο νόμος προβλέπει και ειδικές εξαιρέσεις, αν οι εταιρείες ζητήσουν άδεια να συνεχίσουν τις συναλλαγές.

Οι ξένοι κάτοχοι των ακυρωμένων αποθεμάτων θα λάβουν κοινές μετοχές που τοποθετούνται σε λογαριασμούς μη κατοίκων στη Ρωσία. Από τότε που το Κρεμλίνο εισέβαλε στην Ουκρανία, τα capital controls απαγορεύουν σε ξένους να πουλήσουν ρωσικά χρεόγραφα, καθιστώντας αδύνατη προς το παρόν την πώληση των κοινών μετοχών και τον επαναπατρισμό των εσόδων.

Ακόμα και πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, η JPMorgan & Chase είχε αρχίσει να επιτρέπει στους κατόχους μετοχών σε ρωσικές εταιρείες να τις ακυρώσουν, σύμφωνα με το Reuters. Η Citigroup Inc. άνοιξε βιβλία για να ακυρώσει τα GDRs για τον Όμιλο En+, ο οποίος έχει βασικό μέτοχο τον δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ρωσικοί κολοσσοί – όπως η Norilsk Nickel και η Lukoil – έδειξαν τη δύναμή τους και εισήχθησαν στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου.

Από το ρεκόρ των 17 δις. δολαρίων το 2007, τα τελευταία χρόνια οι ρωσικές ΙPOs έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Τα κέρδη από εισαγωγές σε ξένα χρηματιστήρια έχουν ανέλθει σε 6 δις. δολάρια από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε της Κριμαίας και έγινε αποδέκτης διεθνών κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Τι κρύβει το πέρασμα του superyacht Clio από την Ελλάδα;

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»

FT: Εντός του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Αυτή είναι η πραγματική ρωσική ελίτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News