Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόσχα: Περίπου 200.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά

Μόσχα: Περίπου 200.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά

Η έξοδος των δυτικών επιχειρήσεων από την Ρωσία μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνο στη Μόσχα. 

Ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε σήμερα ότι 200.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μένουν χωρίς δουλειά. Οι δημοτικές αρχές έχουν βάλει στην άκρη 3,36 δισ.ρούβλια (41 εκατ.δολάρια) για να στηρίξουν τους ανέργους, από τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις της Δύσης αποχώρησαν ολοσχερώς από την Ρωσία ή διέκοψαν κάποιες δραστηριότητές τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους έχουν πωληθεί, κάποια γραφεία έχουν κλείσει και η παραγωγή έχει σταματήσει. 

Κάποιες εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s – που απασχολούν περί τα 62.000 άτομα στην χώρα – έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, τουλάχιστον για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα. 

Η σουηδική Ingka Group, ιδιοκτήτρια της ΙΚΕΑ, απασχολεί 15.000 εργαζομένους στην Ρωσία. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πριν από ένα μήνα ότι έχει εγγυηθεί μισθούς τριών μηνών στους εργαζομένους της, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πόσο ακόμη χρονικό διάστημα η εταιρεία θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τους υπαλλήλους της. 

Ο δήμαρχος της Μόσχας είπε ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να στηρίξει όσους εργαζομένους έχουν μείνει στην Ρωσία. 

«Το πρόγραμμα στήριξης απευθύνεται σε εργαζομένους ξένων επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους ή έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Ρωσία», εξήγησε. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόγραμμα στήριξης περιλαμβάνει εκπαίδευση, προσωρινή απασχόληση και κίνητρα προς επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν τους εργαζομένους των οποίων οι εργοδότες έχουν αποχωρήσει από την Ρωσία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Υπάρχει ακόμα χρόνος για να γίνουν πληρωμές σε ρούβλια

Τι περιμένουν τα ρωσικά φορτηγά στην ουρά των 80 χιλιομέτρων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News