Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκόλλησε έπειτα από ένα μήνα το «αδερφάκι» του Ever Given

Ξεκόλλησε έπειτα από ένα μήνα το «αδερφάκι» του Ever Given

Πήρε κάτι παραπάνω από ένα μήνα, αλλά τελικά ξεκόλλησε από τον Όρμο του Τσέζαπικ (Chesapeake Bay) το «αδερφάκι» του Ever Given, του πλοίου που έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο πέρσι επειδή είχε αποκλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ για μια εβδομάδα.

Το Ever Forward είχε προσαράξει λίγο έξω από το λιμάνι της Βαλτιμόρης στις 13 Μαρτίου 2022, χωρίς να προκαλεί πάντως προβλήματα στην κυκλοφορία των πλοίων στην περιοχή. Τελικά, το φορτηγό πλοίο απελευθερώθηκε την Κυριακή έπειτα από πολλές προσπάθειες.

Χρειάστηκαν δύο φορτηγίδες, πέντε ρυμουλκά και η πλημμυρίδα που προκάλεσε η πρόσφατη πανσέληνος για να ξεκολλήσει το τεράστιο πλοίο από τα ρηχά νερά όπου είχε προσαράξει.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν δεξαμενές νερού στο Ever Forward για να βαρύνει το πλοίο και να περάσει με ασφάλεια κάτω από τη γέφυρα του Chesapeake Bay χωρίς να… κολλήσει πάλι.

Στην προσπάθεια για να επιστρέψει το πλοίο στη θάλασσα συνέβαλαν ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται σε προσαράξεις, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, οι αρχές της πολιτείας του Μέριλαντ (όπου υπάγεται ο Όρμος Τσέζαπικ) και οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, Evergreen, το πλοίο θα ταξιδέψει μέχρι το λιμάνι της Βαλτιμόρης και θα ξαναφορτώσει το φορτίο που είχε για να συνεχίσει το αρχικό ταξίδι του. Το φορτίο είχε απομακρυνθεί κατά την προσπάθεια αποκόλλησής του.

Το Ever Forward έχει μήκος 334 μέτρα (μεγαλύτερο από τρία γήπεδα ποδοσφαίρου) και σημαία Χονγκ Κονγκ. Πραγματοποιούσε το ταξίδι Βαλτιμόρη – Νόρφολκ (Βιρτζίνια).

Το «αδερφάκι» του Ever Given δεν φάνηκε να έχει κάποια ζημιά ούτε υπήρξε ένδειξη για διαρροή καυσίμου ή κάποια μόλυνση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. O σκελετός του πλοίου θα εξεταστεί από ελεγκτές πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

Η πλοικτήτρια Evergreen είδε δύο από τα πλοία της να «κολλάνε» μέσα σε έναν χρόνο. Η περιπέτεια του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει αξέχαστη, καθώς για μία σχεδόν εβδομάδα το σημαντικό αυτό πέρασμα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είχε παγώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη ατυχία για την Evergreen: Κόλλησε και άλλο πλοίο της

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News