Business & Finance Κυριακή 17/04/2022, 11:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Didi: «Ανοίγει τον χορό» για διαγραφή των κινεζικών εταιρειών από τη Wall Street

Didi: «Ανοίγει τον χορό» για διαγραφή των κινεζικών εταιρειών από τη Wall Street

Έκτακτη γενική συνέλευση έχει προγραμματίσει για τις 23 Μαΐου η κινεζική Didi, με θέμα την ψήφιση από τους μετόχους της διαγραφής των μετοχών της από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία διαμοιρασμού μετακινήσεων γίνεται από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες της Κίνας που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Πεκίνου, με το οποίο έχει εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων στις επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί σε ξένες χρηματιστηριακές αγορές.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο, η εταιρεία δεν θα υποβάλει αίτηση για διαπραγμάτευση των μετοχών της σε οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο πριν ολοκληρώσει τη διαδικασία στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να διερευνά μια πιθανή εισαγωγή τους σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστήριο.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC) με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι DiDi πήρε την απόφαση να διαγραφεί από τη Wall Street με βάση την αγορά και τη δική της κατάσταση.

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε με την εισαγωγή της DiDi στις ΗΠΑ στα μέσα του 2021 και λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε έρευνα που αφορούσε την κυβερνοασφάλεια στην εταιρεία, en;vέδωσε εντολή οι υπηρεσίες της να απομακρυνθούν από τα εγχώρια καταστήματα εφαρμογών. Η υπηρεσία στο Πεκίνο που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των δεδομένων φέρεται να ζήτησε από τα ανώτατα στελέχη της DiDi να καταστρώσουν ένα σχέδιο διαγραφής της, επικαλούμενη κίνδυνο να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα. 

Από τη μεριά της τον περασμένο Δεκέμβριο η DiDi ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο έδωσε εντολή να υποβληθεί αίτηση διαγραφής και ότι θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, οι αμερικανικές μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ελεύθερα διαπραγματεύσιμες μετοχές σε άλλο μεγάλο χρηματιστήριο. 

Το Bloomberg ανέφερε τον Μάρτιο ότι η DiDi ανέστειλε τις εργασίες για μια Δημόσια Εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ την οποία είχε προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι, επειδή η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας είχε πει σε στελέχη της ότι οι προτάσεις τους σχετικά με τους τρόπους αποτροπής διαρροής των δεδομένων δεν ήταν ικανοποιητικές.

Η Κίνα τροποποίησε πρόσφατα έναν κανόνα δεκαετιών που περιόριζε τις πρακτικές των υπεράκτιων εισηγμένων εταιρειών για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών δεδομένων, αφαιρώντας ενδεχομένως ένα βασικό εμπόδιο για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις εκθέσεις ελέγχου, στην πλειοψηφία των 200 και πλέον κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τα μέτρα για τις μονοπωλιακές τακτικές «γονάτισαν» τη Didi

Didi: Μπλοκ στην πώληση μετοχών σε μερίδα επενδυτών

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News