Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αρκετοί συμφωνούν να πληρώνουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια

Ρωσία: Αρκετοί συμφωνούν να πληρώνουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια

Αρκετοί έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώσουν φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. 

«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) άλλων εισαγωγέων», αναφέρεται σε σχετικά σχόλια από τους κύκλους των Ρώσων αξιωματούχων. Ωστόσο, ο Νόβακ δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των πελατών που έχουν δεχθεί να καταβάλλουν πληρωμές σε ρούβλια.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο. Με την φράση αυτή ουσιαστικά στοχοποιούσε τις χώρες της Δύσης που επέβαλαν κυρώσεις και βέβαια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως έχει προειδοποιήσει ο Πούτιν, η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει αιφνιδίως τον εφοδιασμό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στους αγοραστές του φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Αρμενία έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναλλαγές για προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Vagan Kerobyan σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε την Δευτέρα ότι η χώρα του σκοπεύει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ μέσω της Gazprombank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου

Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν θέλει ρούβλια – Θα ρισκάρει τελικά 321 δισ. δολάρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News