Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 21:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Αλκοόλ και ναρκωτικά αναστέλλουν την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας

Fed: Αλκοόλ και ναρκωτικά αναστέλλουν την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας

Οι διαμορφωτές πολιτικής και οι ερευνητές της Φέντεραλ Ριζέρβ που προβληματίστηκαν ιδιαίτερα από την αργή επιστροφή των εργαζομένων στην αμερικανική αγορά εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδεχομένως να βρήκαν μία νέα εξήγηση: αλκοολούχα ποτά και καταχρήσεις σε ναρκωτικές ουσίες. 

Η αυξημένη κατάχρηση ουσιών ευθύνεται για το 9% έως 26% της μείωσης της συμμετοχής στο εργατικό στις νεώτερες ηλικίες το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα.

Η συμμετοχή ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει ολοσχερώς μετά τη βουτιά που υπέστη το Μάρτιο του 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid παρέλυσαν τις οικονομίες σε ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Αξιωματούχοι της Fed επικαλέστηκαν μία σειρά από λόγους για την κατάληξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, ανησυχιών για τον κορωνοϊό αλλά και των έξτρα επιδομάτων ανεργίας. 

Η αποτυχία των εργαζομένων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν καθιστά πιο σφιχτή την απασχόληση και ασκεί ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, παράγοντες που η Fed ευελπιστεί ότι θα αντιμετωπίσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις για να συγκρατήσει την άνοδο το

Drugs and alcohol abuse are one factor in slow recovery in labor force
  

Ωστόσο, ομάδα εργασίας της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη διάρκεια της πανδημίας ενδεχομένως να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιδείνωσε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

«Από τη στιγμή που θα αρχίσουν, οι καταχρήσεις σε ναρκωτικά και αλκοόλ είναι δύσκολο να σταματήσουν για πολλά άτομα», αναφέρει η έρευνα. 

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της συμμετοχής εργατικού δυναμικού προέρχεται από Αμερικανούς που δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. 

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της Fed ήταν πιο ενθαρρυντικά για την αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής εργατικού δυναμικού – το ποσοστό δηλ. του πληθυσμού που εργάζεται ή αναζητά εργασίας – εκτινάχθηκε το Μάρτιο στο 62,4%. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής παραμένει κατά 1% χαμηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

HΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία, αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας

Αυτές είναι οι πέντε πιο «βαρετές» δουλειές και οι πέντε πιο «συναρπαστικές»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News