Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γαλλική εταιρεία καλλυντικών που δεν θέλει να φύγει από τη Ρωσία

Η γαλλική εταιρεία καλλυντικών που δεν θέλει να φύγει από τη Ρωσία

Να κρατήσει τα καταστήματά της ανοικτά στη Ρωσία αποφάσισε η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Occitane, παρά τη μαζική έξοδο άλλων ξένων επιχειρήσεων αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η εταιρεία είπε στο BBC ότι εξέτασε το κλείσιμο των καταστημάτων της, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, προκειμένου να προστατεύσει το προσωπικό της από πιθανά «αντίποινα». 

Εκατοντάδες διεθνή brands, μεταξύ των οποίων τα L’Oreal και Estee Lauder, έκλεισαν τα μαγαζιά τους και σταμάτησαν τις online πωλήσεις στη Ρωσία, ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο. 

Κάποιοι πελάτες επέκριναν την L’Occitane για την απόφασή της και κάλεσαν για μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας, τα οποία πωλούνται σε περισσότερα από 3.085 καταστήματα λιανικής στον κόσμο, παράγοντας πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι. 

«Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι 700 υπάλληλοί μας στη Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσουν αντίποινα εάν σταματήσουμε να λειτουργούμε στη χώρα», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC. 

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για εκείνους τους υπαλλήλους μας που έχουν συγγενείς στην Ουκρανία ή είναι ουκρανικής καταγωγής», πρόσθεσε. 

Η εταιρεία καταδικάζει την «αδικαιολόγητη και απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνει ότι έχει περιορίσει την παρουσία της στη χώρα, αναστέλλοντας τα επενδυτικά σχέδιά της και τις αποστολές προς τη Ρωσία. 

Η L’Occitane είναι μία από τις εταιρείες που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Jeffrey Sonnenfeld του Yale University. Στην ίδια λίστα είναι η γαλλική ενεργειακή EDF, η αεροπορική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Emirates και η κινεζική Lenovo. Όμως, περίπου 600 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία ή έχουν αναστείλει τις πωλήσεις τους. 

Κάποιες εταιρείες έχουν πολύπλοκα συμβόλαια franchise που δεν τους επιτρέπουν να αποχωρήσουν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι Burger King, Marriott και Accor. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News