Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 09:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο ρυθμός της εξόδου από το QE

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο ρυθμός της εξόδου από το QE

Να επιβεβαιώσει την ταχύτερη έξοδό της από τα μέτρα στήριξης που πήρε για την πανδημία, αναμένουν οι αναλυτές από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πλέον δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Το διοικητικό συμβούλιο δεν αναμένεται να πάρει σημαντικές νέες αποφάσεις σήμερα. Αντ΄ αυτού, τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν και θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ. 

Από τον περασμένο μήνα, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επιταχύνει την έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,5%, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Και εκτιμάται ότι δεν θα κορυφώσει παρά στα μέσα του έτους. 

Για την ώρα, η ΕΚΤ απορρίπτει τις ανησυχίες περί στασιμοπληθωρισμού, και παρότι μέσα στους κόλπους της υπάρχει διαφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική, εντούτοις, οι αξιωματούχοι της συμφωνούν ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει σταδιακά να τελειώσουν και τα επιτόκια να αυξηθούν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως ήδη συμβαίνει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News