Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 22:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

OHE: Τριπλή κρίση δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοοικονομικά

OHE: Τριπλή κρίση δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοοικονομικά

Μία κρίση τριών διαστάσεων – σε τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοοικονομικά – φέρει στο προσκήνιο ο πόλεμος στην Ουκρανία, στέλνοντας σήματα κινδυνου στην παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τον COVID-19 και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων (GCRG).

«Αντιμετωπίζουμε μια τέλεια καταιγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο λαός της Ουκρανίας δεν μπορεί να αντέξει τη βία που του ασκείται. Και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούν να γίνουν παράπλευρη απώλεια σε μια ακόμη καταστροφή για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη».

Για το λόγο ο Γκουτέρες κάλεσε τον κόσμο σε μία άμεση, συγκεκριμένη και συντονισμένη δράση για να μπορέσουν οι χώρες και οι κοινότητες να αντιμετωπίσουν μία σειρά κρίσεων. 

Στα πρόθυρα της τέλειας καταιγίδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές αγορές, ωθώντας στα ύψη τις τιμές εμπορευμάτων. Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 1% το 2022.

Οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι 1,7 δισεκατομμύρια άτομα σε 107 οικονομίες είναι εκτεθειμένα τουλάχιστον σε έναν απο τους τρεις κινδύνους, κυρίως σε Αφρική, Ασία και περιοχή Ειρηνικού, Λατινική Αμερική και Καραϊββική. Εάν συνδυαστούν με τον ήδη καταστροφικό αντίκτυπο από την κρίση του Covid 19 και την κλιματική αλλαγή, τότε η έκθεση σε έναν μόλις κίνδυνο είναι αρκετή για να προκαλέσει κρίση χρέους, ελλείψεις σε τρόφιμα και μπλακάουτ.  

Η GCRG, η οποία έχει συσταθεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, έχει ως στόχο να προσφέρει συντονισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε συνεργασία με κυβερνήσεις. 

Ο κόσμος χρειάζεται να δράσει εδώ και τώρα

Η επιτροπή προτείνει μία σειρά μακροπρόθεσμων μέτρων για την αποφυγή της τριπλής κρίσης, μεταξύ των οποίων την ανάγκη να παραμείνουν οι αγορές και το εμπόριο ανοικτά ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των τροφίμων, των πρώτων υλών για τη γεωργία, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια.

Επίσης καλεί τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να απελευθερώσουν άμεσα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των χωρών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, διαφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν επαρκείς πόρους για «χτίσουν» ανοσία και αντοχές μακροπρόθεσμα απέναντι σε τέτοιου είδους κρίσεις. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη

S&P: Η εμπορική ρήξη Γερμανίας – Ρωσίας θα προκαλέσει οικονομικό σοκ στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News