Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 21:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίες εταιρείες εμπορίας καυσίμων: «Κόβουν» τις αγορές ρωσικού αργού λόγω κυρώσεων

Κορυφαίες εταιρείες εμπορίας καυσίμων: «Κόβουν» τις αγορές ρωσικού αργού λόγω κυρώσεων

Οι κορυφαίες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές αργού και άλλων καυσίμων από τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας πολύ σύντομα, αρχίζοντας από τις 15 Μαίου, όπως αποκάλυψαν πηγές, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. 

Η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επειδή ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Ωστόσο, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων μειώνουν ολοένα και περισσότερο τις αγορές τους από τη Rosneft, καθώς σπεύδουν να συμμορφωθούν με τη λεκτική των υφιστάμενων κυρώσεων της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ως στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η λεκτική των κυρώσεων της Ε.Ε. εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από τις Rosneft ή Gazpromneft, οι οποίες χαρακτηρίζονται «αναγκαίες για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια» της Ευρώπης. 

Οι εταιρείες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι ακριβώς σημαίνει «αναγκαίες», σύμφωνα με τις πηγές. Ενδεχομένως μπορεί να καλύπτει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού αλλά να μην καλύπτει την αγορά και πώληση ρωσικού πετρελαίου από ενδιάμεσους. Για το λόγο αυτό, σταματούν τις αγορές τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τις κυρώσεις έως τις 15 Μαίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Trafigura, κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τις κυρώσεις. Η Vitol, επίσης κορυφαία εταιρεία στον χώρο εμπορίας καυσίμων, αρνήθηκε κάθε σχόλιο για το εάν θα συμμορφωθεί έως την παραπάνω ημερομηνία.  

Τα διυλιστήρια στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμα να επεξεργάζονται το ρωσικό αργό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διακόψει τις εισαγωγές από την Ρωσία, παρότι αγοράζουν από την Ινδία και την Τουρκία. 
 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News