Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 18:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Εμβαθύνει τις ενεργειακές σχέσεις με Αφρική – Deal για αύξηση εισαγωγών LNG

Ιταλία: Εμβαθύνει τις ενεργειακές σχέσεις με Αφρική – Deal για αύξηση εισαγωγών LNG

Συμφωνία για το πλαίσιο αύξησης των εισαγωγών LNG από την Αίγυπτο στην Ιταλία υπέγραψε σήμερα η ιταλική ενεργειακή ENI, στην προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από την ρωσική ενέργεια.

Στόχος της συμφωνίας είναι η προώθηση των εξαγωγών αερίου από την Αίγυπτο στην Ευρώπη και ιδίως στην Ιταλία, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ENI.

Η εταιρεία εξήγησε ότι μέσω της συμφωνίας με την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Αιγύπτου, θα διοχετεύονται έως και 3 δισ. κ.μ. LNG στην Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης φέτος.

Παρότι η ποσότητα αυτή είναι εξαιρετικά μικρή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ιταλίας, πρόκειται για την πιο πρόσφατη μόνο προσπάθεια αύξησης των εισαγωγών από την Βόρειο Αφρική. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε την Αλγερία την Δευτέρα, ώστε να υπογράψει συμφωνία, με την οποία οι αγορές φυσικού αερίου από την ώρα ενδέχεται να αυξηθούν έως και κατά 50% σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, η Eni επιχειρεί να αυξήσει τις εισαγωγές από την Λιβύη. Η εταιρεία έχει στενές σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή, καθώς δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και την Λιβύη από την δεκαετία του 1950.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον ταξίδια στην Αφρική. Ενδέχεται να επισκεφθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ανγκόλα μέσα στον μήνα. Και οι δύο χώρες, όπως και η Αλγερία και η Λιβύη, είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Αλγερίας με την Ιταλία έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένους Ισπανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται πως η χώρα θα δυσκολευτεί να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις της για προμήθεα στην Ισπανία, εάν αυξήσει τις εξαγωγές στην Ιταλία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στην Αλγερία για παροχή φυσικού αερίου στρέφεται η Ιταλία – Επίσκεψη Ντράγκι & Ντι Μάιο

Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News