Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 18:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Ενίσχυση 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – Στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα: Ενίσχυση 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – Στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

Πακέτο 1,5 δισ. δολαρίων προς ενίσχυση της Ουκρανίας ετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει μέτρα στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της αύξησης στο κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, η Τράπεζα ήδη παρέχει ενίσχυση προς την Ουκρανία για την συντήρηση σημαντικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών για την κάλυψη των αποδοχών όσων εργάζονται στα νοσοκομεία, τις συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα.

«Η Παγκόσμια τράπεζα δημιουργήθηκε το 1944, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως κάναμε και τότε, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξαναχτιστεί όταν έρθει ο καιρός», τόνισε ο Μαλπάς από την Πολωνία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι χθες εγκρίθηκε ενίσχυση ύψους 1 δισ. δολαρίων του Διεθνή Οργανισμού Ανάπτυξης, καθώς και 100 εκατ. δολαρίων για την γειτονική Μολδαβία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθεί επισήμως και από το δ.σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον πακέτο 923 εκατ. δολαρίων για ταχεία χρηματοδότηση.

Αναπτυσσόμενες χώρες

Εν τω μεταξύ, σημείωσε ο Μαλπάς, η Τράπεζα εξετάζει τον αντίκτυπο του πολέμου για την διεθνή οικονομία, μεταξύ άλλων και την άνοδο του κόστους τροφίμων και ενέργειας. Βάσει αυτού «προετοιμάζει μία απάντηση για την άνοδο των τιμών, με την οποία θα προσφέρει εστιασμένη στήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο Μαλπάς τόνισε μάλιστα ότι η άνοδος στις τιμές τροφίμων είναι φλέγον ζήτημα, καθώς με κάθε ποσοστιαία μονάδα ανόδου στις τιμές, εκτιμάται πως 10 εκατ. άτομα μπαίνουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.

«Οι πλούσιοι μπορούν να διαχειριστούν αιφνίδια αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων, αλλά όχι οι φτωχοί. Αναμένεται να αυξηθεί ο υποσιτισμός και το πιο δύσκολο θα είναι να ανατραπεί στα παιδιά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μισή ουκρανική οικονομία θα εξαφανιστεί φέτος

Οι 4 προτεραιότητες εν μέσω κρίσης στις τιμές των τροφίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News