Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 10:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Στο 3,8% η ανεργία – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019

Βρετανία: Στο 3,8% η ανεργία – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία στο τρίμηνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει το κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά εργασίας της χώρας, κάτι για το οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. 

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8% το τρίμηνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, χαμηλότερα από το 3,9% που περίμεναν οι αναλυτές αλλά και κάτω από το 4%, επίπεδο που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2020, λίγο προτούν ξεσπάσει το πρώτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη. 

Η τελευταία φορά που η ανεργία στη Βρετανία κυμαινόταν σε επίπεδα κάτω από το 3,8% ήταν το 1974. 

Το μεγάλο θέμα είναι ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μειώνεται η ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στο τρίμηνο έως το Μάρτιο, φθάνοντας το 1,288 εκατ. θέσεις, ενώ η αύξηση της τάξης των 50.000 θέσεων του Φεβρουαρίου ήταν η μικρότερη σε διάρκεια έτους. 
  
Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου, κατά 10.000 την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 – οικονομολόγοι του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα αυξάνονταν κατά 50.000 – ενώ η ανεργία υποχώρησε κατά 86.000, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό τείνουν να αυξήσουν τους μισθούς σε σημείο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις, σε μία εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τον πληθωρισμό. 

Οι αυξήσεις των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, ήταν της τάξης του 4% στο τρίμηνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες αυξήσεις προς της πανδημίας. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Adam Tooze: Θυσιάσαμε τα συμφέροντα των νέων για να προστατέψουμε την υγεία των μεγαλύτερων

Fitch: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News